Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Αρκαδίας για την αξιολόγηση

pamekpaideutiokwn-flynewsΣύμφωνα  με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας της 10/12/2013 “Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014-Διαδικασίες”, προχωράει η εφαρμογή της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου

(ΑΕΕ) με τη μορφή της Αυτοαξιολόγησης.

Προειδοποιούμε ότι η αξιολόγηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και κάποιοι καλοθελητές (στελέχη  εκπαίδευσης) δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση του σχολείου και του εκπαιδευτικού. Χρόνια τώρα το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ζητήσει ουσιαστική επιμόρφωση (ετήσια περιοδική με ευθύνη των ΑΕΙ) τόσο στο παιδαγωγικό όσο και στο γνωστικό αντικείμενο. Τίποτε από αυτά δεν έγινε με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αντίθετα προωθείται ο σύγχρονος επιθεωρητισμός. Στοχεύουν σε ένα σχολείο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα έχει διαφοροποιημένο πρόγραμμα, που οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, που οι μαθητές θα μαθαίνουν μόνο όσα και ότι έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Σε αυτό το σχολείο έχουν θέση μόνο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (κατάργηση σταθερής και μόνιμης εργασίας), η τρομοκρατία – χειραγώγηση, η καθήλωση των μισθών με ποσόστωση στις ωριμάνσεις, η «νομιμοποίηση» και καθιέρωση των  απολύσεων. Ενδεικτική είναι και η εμπειρία από τα σχολεία που εθελοντικά ξεκίνησαν την αυτοαξιολόγηση. Σε πρώτη φάση γιγάντωση της γραφειοκρατίας. Εντατικοποίηση της εργασίας και των καθηκόντων.
     
Είναι προφανές ότι, με την με την αξιολόγηση στις σημερινές συνθήκες, της καπιταλιστικής κρίσης και της αποδόμησης και διαφοροποίησης του δημόσιου σχολείου, επιχειρείται να αθωωθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές αφού η αξιολόγηση επιχειρεί να μεταφέρει τα ταξικά αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε.-επιχειρήσεων- κυβέρνησης στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στο γονιό, στη σχολική μονάδα.
     
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και παρόλο που πολλές ΕΛΜΕ με αποφάσεις Δ.Σ. ή Γ.Σ. τοποθετούνται κατά της αξιολόγησης το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας δεν έχει «αγγίξει» το θέμα και χρειάστηκε να επιμείνουν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ για να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση που ορίστηκε για την Τρίτη 14 Γενάρη στις 5μ.μ. στο 4ο Ε.Λ. Τρίπολης

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη με όρους κινήματος να διαμορφωθεί ρεύμα αντίθεσης και αντίστασης κατά της αξιολόγησης. Αιχμή αυτή την περίοδο την επιβολή της αυτοαξιολόγησης.

•Κανείς αξιολογητής στην τάξη.
•Μπλόκο στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών με μέτωπο εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, εργαζομένων.
•Μπλόκο Όχι στα σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση.
•Ενιαίος χαρακτήρας εκπαίδευσης. Καμία διαφοροποίηση.
•Αύξηση δαπανών για την Παιδεία. Να δοθούν στην εκπαίδευση τα 3,5 εκατομμύρια που θα ξοδευτούν για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
•Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία (Καταρχήν διαγραφή των Περιφερειακών Διευθυντών, των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων).