Γύθειο, Γεράκι, Παρόρι: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου σε εικόνες

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος του ΟΧΙ  στην πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, το Γύθειο. Η επίσημη Δοξολογία εψάλλη στον Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, παρουσία των τοπικών αρχών. Η μαθητιώσα νεολαία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των σχολείων της πόλης όπως πάντοτε έδωσε δυναμικό παρόν.

Στο Ηρώο της πόλης έλαβε χώρα το τελετουργικό της επετείου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεσε στεφάνων εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Γυθείου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Η παρέλαση των μαθητών –υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, τμήματος στρατού, μηχανοκίνητου τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και ιππέων για μια ακόμα φορά ενθουσίασε τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Ιδιαίτερη συγκίνηση στους πολίτες προκάλεσε το γεγονός ότι οι φαντάροι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Γύθειο έδεσε κρουαζιερόπλοιο.
Μετά το πέρας της παρέλασης στην πλατεία του Δημαρχείου οι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οι μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, του Γυμνασίου και των Λυκείων της πόλης τίμησαν τον αγώνα των προγόνων τους καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι στο Ηρώο του Γυθείου.   
{gallery}githioparelasixthes{/gallery}

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στο Γεράκι

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό και με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος του ιστορικού «ΟΧΙ» στο Γεράκι. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον κεντρικό ναό του χωριού « Η Κοίμησης της Θεοτόκου» παρουσία επισήμων, όλων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθηγητών, δασκάλων και πλήθος κόσμου.
    
Η καθηγήτρια του Γυμνασίου Γερακίου κ. Χαρίκλεια Αλεξοπούλου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις πολύπαθες αλλά ηρωικές εκείνες ημέρες, αλλά το κυριότερο τόνισε για τα ΟΧΙ που πρέπει να πούμε την σημερινή εποχή αφού πλέον ο πόλεμος δεν γίνετε με όπλα.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων μας στο δρόμο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο συνοδευόμενη από τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
    
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων όλος ο κόσμος μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία και στα καφέ του Γερακίου όπου απόλαυσε την υπέροχη φθινοπωρινή μέρα πίνοντας το καφεδάκι του. Και του χρόνου να είμαστε καλά!   

Χρήστος Μπαλαμπάνος
Πρόεδρος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου

{gallery}gerparelasixthes{/gallery}

Στην Τοπική Κοινότητα Παρορείου η εθνική Γιορτή της 28η Οκτωβρίου 1940 γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου λόγω ότι οι μαθητές ανήμερα της εορτής πρέπει να βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ιωάννου, όπου εκεί θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δημοτικού Σχολείου Μυστρά Αγίου Ιωάννου.
Τελέστηκε πανηγυρικά η θεία λειτουργία με Δοξολογία στο Κεντρικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Συνταξιούχος δάσκαλος  κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης. Στη συνέχεια μεταβήκαμε όλοι στο μνημείο των πεσόντων στην πλατεία του κεράμου όπου ψάλθηκε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων από τον  ιερέα του χωριού π. Θεολόγο. Μετά ξεκίνησε η εορτή με παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Μυστρά Αγίου Ιωάννη, κατάθεση στεφανιών από τον Υφυπουργό εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιο Δαβάκη,τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο  ,τον  πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας  Παρορείου κ. Σταύρο Περγαντή, και τον μαθητή της Ε΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου Σωτήρη Κατσή .Στη συνέχεια είχαμε απαγγελία ποιημάτων  από όλους τους μαθητές. Παραβρέθηκαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης  κ. Χρήστος Μπουγάδης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Παρορείου κ. Δήμητρα Μπεζεριάνου Μακελλαράκη , και ο κ. Δημήτριος Βύρης.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του σχολείου. Η γιορτή έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων και με το εθνικό ύμνο.
Τέλος ο Πρόεδρος του Παρορείου κ. Σταύρος Περγαντής   έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές  για την πολύ όμορφη γιορτή που παρουσίασαν, ευχαρίστησε όλους τους επισήμους που μας τίμησαν με  την παρουσία τους στο Παρόρι καθώς και όλο τον κόσμο που παρεβρέθηκε και παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου του 1940.

{gallery}pa{/gallery}