Μεγάλη επιτυχία στο εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού

Πολυπληθέστατο και εξαιρετικά ενημερωμένο – κατά την άποψη των ιδίων των καλλιτεχνών – το κοινό που κατέκλυσε την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Ως το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός για το καλοκαίρι

στον ελληνικό χώρο προβάλλεται από όλες τις πολιτιστικές σελίδες η έκθεση “Γενιά του ’80. Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου”, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουλίου, στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.

Οι ζωγράφοι Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Γιώργος Ρόρρης, Άννα-Μαρία Τσακάλη και Μαρία Φιλοπούλου παρευρέθηκαν στα εγκαίνια και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Λάκωνες φιλότεχνους. Να εξηγήσουν τις τεχνικές τους, τους στόχους τους, τις ανησυχίες τους, τη θέση της τέχνης εν καιρώ κρίσης. Ανάμεσα στους ζωγράφους και η ζωγράφος Ειρήνη Ηλιοπούλου κι ας μην μετέχει με έργο της στην έκθεση.

Πολλά τα πηγαδάκια που διέκοψε ο χαιρετισμός της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες και έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Απόστολο Μπότσο• ακολούθησε η ομιλία της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία παρουσίασε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση και τόνισε την αξία των έργων τους που συστήνουν με μία σπάνια ποιότητα την ελληνική ζωγραφική στο εξωτερικό. Έργα που αποκόμισαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που συμμετείχαν. Ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος έκλεισε την παρουσίαση μιλώντας για την κινητήρια δύναμη της συλλογής του, που δεν είναι άλλη από την αγάπη του στην τέχνη.

Στην έκθεση παρευρέθηκαν οι σημαντικοί συλλέκτες Μελέτης Φικιώρης και Αντώνης Χατζηϊωάννου με τη σύζυγό του Άζια, μέρος της συλλογής των οποίων θα εκτίθεται με τίτλο «Περιστατικά Δ» στη Σύρο (27 Ιουλίου-27 Αυγούστου). Τα εκγαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία της και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανατέα.

Η έκθεση υποστηρίχτηκε από την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Η άλλη Αρκαδία” που έχει συστήσει ο Σωτήρης Φέλιος. Στην Πινακοθήκη φιλοξενούνται δέκα επτά ζωγράφοι και εξήντα τρία έργα, από τα οποία μερικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 8.00 έως 15.00.
Τετάρτη: 10.00 έως 15.00 και 18.00 έως 21.00. Τρίτη: κλειστά.

E-mail: georgia.chroni@gmail.com