Το χρόνο αποπεράτωσης του έργου Λεύκτρο – Σπάρτη ζήτησε ο Λ.Γρηγοράκος

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε  Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων για το θέμα της υλοποίησης της κατασκευής του οδικού άξονα Λεύκτρου – Σπάρτης.

Ο κ. Γρηγοράκος με την ερώτηση αυτή ζητά ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών κατασκευής του εν λόγω οδικού τμήματος καθώς και την εκτίμηση του Υπουργείου για το χρόνο αποπεράτωσης του έργου. Το έργο αυτό θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Λακωνίας, εφόσον μέσω της βελτίωσης του οδικού δικτύου της περιοχής θα πραγματοποιείται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Εκσυγχρονισμός στις μεταφορές συνεπάγεται πάντα ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Προς τον Υπουργό  
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα: «Υλοποίηση κατασκευής οδικού άξονα Λεύκτρου-Σπάρτης»

Κύριε Υπουργέ,

Πολύς λόγος και πολύς χρόνος έχουν αφιερωθεί στο θέμα της κατασκευής ενός έργου πνοής για την Πελοπόννησο, του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, που συμπληρώνεται από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη.  Τα οφέλη από τη χρήση του θα είναι πολλαπλά και ποικιλόμορφα: ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, προσέλκυση επενδύσεων, προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών, ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση. Τα οφέλη αυτά είναι ήδη ορατά μετά την παράδοση κάποιων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου. Η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα είναι πλέον εφικτή σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες ενώ με την ολοκλήρωση του έργου στο σύνολό του θα υπάρξει ταχύτερη οδική σύνδεση Αθήνας-Σπάρτης καθώς και μεταξύ των περιοχών που εξυπηρετούνται από τον αυτοκινητόδρομο στο εσωτερικό της περιφέρειας Πελοποννήσου (π.χ. μεταξύ Καλαμάτας-Σπάρτης).
Ο οδικός άξονας Λεύκτρου-Σπάρτης έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2008. Το αρχικό χρονοδιάγραµµα τοποθετούσε την ολοκλήρωση του συγκεκριµένου άξονα το Σεπτέµβριο του 2012. Τον ίδιο μήνα στη Βουλή, δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού, αναφέρθηκαν οι λόγοι της καθυστέρησης της εξέλιξης των εργασιών. Δυσλειτουργίες προέκυψαν από τη δέσμευση αρκετών χώρων λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών (περιοχή Πελλάνας), την καθυστέρηση της παράδοσης απαλλοτριωμένων ιδιοκτησιών,  τα προβλήματα με γέφυρες, παραδρόμους, αγροτικούς δρόμους. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την παρέκκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ο Μορέας διαβεβαιώνει ότι το πρώτο τμήμα μήκους 29 χιλιομέτρων μέχρι την Πελλάνα θα παραδοθεί το καλοκαίρι. Το υπόλοιπο τμήμα από την Πελλάνα έως την Σπάρτη παρουσιάζει τις προαναφερθείσες δυσλειτουργίες καθιστώντας το πέρας του έργου χρονικά ασαφές.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κατασκευή του οδικού άξονα Λεύκτρου-Σπάρτης;
2.    Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξέλιξη των εργασιών του έργου και τους λόγους που τις προκαλούν, ποια είναι η εκτίμηση του Υπουργείου σας για το χρόνο αποπεράτωσής του;

Γρηγοράκος Λεωνίδας