Δώστε τέλος στη φυλάκιση των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ!

amea_2Οι επισημάνσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. πριν ακόμα την ίδρυση του ΚΕΠΑ, για τον άναρχο σχεδιασμό οργάνωσης και λειτουργίας του που έχει σήμερα οδηγήσει πάνω από 60.000 άτομα με αναπηρία «φυλακισμένους» στις λίστες αναμονής του Κέντρου,

η κραυγή αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αγωνίας που εκφράζει σε καθημερινή βάση η Συνομοσπονδία για χιλιάδες άτομα με αναπηρία που επιβιώνουν μήνες χωρίς κανένα οικονομικό μέσο, επιβεβαιώνονται και από την ειδική Έκθεση που συνέταξε για το θέμα ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Τα στοιχεία που δίνει στο φώς της δημοσιότητας ο Συνήγορος του Πολίτη συνθέτουν την τραγική εικόνα του νέου συστήματος πιστοποίησης της χώρας το οποίο όπως έχει αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν η Ε.Σ.ΑμεΑ. με πλήρη ευθύνη, αποτελεί κοινωνική, πολιτική και επιστημονική προσβολή της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.

Αυτή η ειδική έκθεση, στην οποία αναφέρεται η συνεχής αύξηση του χρόνου αναμονής των αιτούντων για εξέταση, οι εκατοντάδες αναφορές πολιτών με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα από την διακοπή επιδομάτων συντάξεων και βιβλιαρίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωσή τους, βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά από μία ακόμη επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον υπουργό Εργασίας, με την οποία θέτει και το θέμα της νομιμότητας κι επιστημονικής εγκυρότητας της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 (επιτροπή που εισηγείται τον προκαθορισμό των ποσοστών αναπηρίας, τον καθορισμό μη αναστρέψιμων παθήσεων κ.λπ.), αφού η σύνθεσή της από πλειάδα υπηρεσιακών παραγόντων δεν την καθιστά ούτε ανεξάρτητη, ούτε ειδική, ούτε επιστημονική.

Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει καταρρακώσει την αξιοπρέπεια των πολιτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση η Ε.Σ.ΑμεΑ. ανέλαβε την πρωτοβουλία και διοργανώνει ειδική συνάντηση κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και ώρα 09.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Με πρόσκλησή της η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, επιστημονική κοινότητα, αναπηρικό κίνημα και άλλες αρμόδιες Αρχές, να τοποθετηθούν με ευθύτητα και παρρησία πάνω σε αυτό το θέμα, που ουσιαστικά συνιστά με τη σημερινή κατάσταση κοινωνική φυλάκιση, φτωχοποίηση και συλλήβδην ενοχοποίηση των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία.