Ο τερματισμός του Γιάννη Δημόπουλου στο Σπάρταθλον 2012

Αυτή τη φράση του Γιάννη Δημόπουλου θα θυμούνται σίγουρα όλοι όσοι παρακολούθησαν μέχρι τέλους το μεγάλο αγώνα υπεραποστάσεως Σπάρταθλον 2012! Ο Γερμανός, Στου Θομς, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης

καλύπτοντας την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη σε 26 ώρες 28 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα!

Ο Γερμανός, Στου Θομς, μετά τη νίκη του δήλωσε συγκινημένος: «Είναι μεγάλη τιμή, η συμμετοχή και η νίκη στο Σπάρταθλον. Ήταν ένας συναρπαστικός αγώνας. Είναι απίστευτο», ενώ πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αφού ήρθα εδώ και τερμάτισα πρώτος στο άγαλμα του Λεωνίδα, τότε μπορώ να σταματήσω εδώ την καριέρα μου».

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ιάπωνας Κίσο Τετσούο με χρόνο 26 ώρες 36 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, ενώ την παράσταση έκλεψε η Βρετανίδα ωκεανογράφος και επιμελήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , Ελίζαμπεθ Χόουκερ, που βρέθηκε στην τρίτη θέση, σημειώνοντας τον καλύτερο γυναικείο χρόνο στα 30 χρόνια του θεσμού. Μάλιστα, συγκινημένη τόνισε: «Ο αγώνας είχε πολλές δυσκολίες. Έκανε πολλή ζέστη, η ανάβαση στο Παρθένιο Όρος τη νύχτα με δυσκόλεψε, γιατί είχα πρόβλημα στο δεξί γόνατο και αυτό με κούρασε. Όλα αυτά όμως τα ξεχνάς, όταν τερματίζεις σε έναν ιστορικό αγώνα, όπως είναι το ”ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”. Είμαι πολύ χαρούμενη για τη συμμετοχή μου και την πρώτη θέση που κατέκτησα».
Τέταρτος τερμάτισε ο γνωστός Μάρκους Τάλμαν, επίτιμος Δημότης Σπάρτης, ο οποίος ανταμείφθηκε για μία ακόμα χρονιά με το στεφάνι ελιάς, δείχνοντας ωστόσο φανερά καταπονημένος. Όσον αφορά τους Έλληνες, τον καλύτερο χρόνο έκανε ο Στέργιος Αναστασιάδης (30 ώρες 28:07), ο οποίος έμεινε στη 14η θέση της γενικής κατάταξης.

Να σημειωθεί ότι στο Σπάρταθλον 2012 συμμετείχαν 310 αθλητές και αθλήτριες, εκ των οποίων μόλις 72 κατάφεραν να κόψουν το νήμα του τερματισμού, μιας και η θερμοκρασία ήταν ιδιαιτέρως υψηλή για την εποχή, κάνοντας δυσχερές το έργο των Σπαρταθλητών. Το μόνο θετικό στον αργοπορημένο τερματισμό των φετινών συμμετεχόντων ήταν το γεγονός ότι έδωσαν στον κόσμο την πολυτέλεια του χρόνου να συγκεντρωθούν μαζικά στο άγαλμα του Λεωνίδα, για να τους υποδεχτούν και να τους χειροκροτήσουν.

Φυσικά, το επετειακό Σπάρταθλον 2012 σημαδεύτηκε από τον τερματισμό του Γιάννη Δημόπουλου, ο οποίος έγινε ο πρώτος Σπαρτιάτης που κατάφερε να κόψει το νήμα, μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο Γιάννης Δημόπουλος τερμάτισε σε 33 ώρες 46 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, κρατώντας από το χέρι τον Έλληνα Σπύρο Σπυρόπουλο. Η εικόνα προκάλεσε τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του πλήθους, καθώς η Σπάρτη μπορεί πλέον να παινεύεται ότι ένα από τα παιδιά της τερμάτισε στο σπουδαίο αγώνα υπεραποστάσεως. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι αθλητές από τη Σπάρτη – Νίκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Μαλτέζος, Χρήστος Μασούρας και Στέλλα Μαρκάκου – δεν κατάφεραν να τερματίσουν, μιας και η κούραση τους πρόδωσε και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν.

{youtube}fukiW1qXStY{/youtube}

Φυσικά, ανάλογης μεγαλοπρέπειας των 30 ετών του θεσμού ήταν και η τελετή λήξης που διοργάνωση ο Αθλητικός Οργανισμός το βράδυ του Σαββάτου. Ο Λεωνίδας Καράντζαλης, πρόεδρος του Οργανισμού κατάφερε φέτος να δώσει μεγάλη αίγλη στις εκδηλώσεις αναδεικνύοντας το Σπάρταθλον και δίνοντάς του τη λάμψη που του αξίζει!