Περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην Μάνη – Μετατρέπουν σε πλαζ παραδοσιακή μανιάτικη ακτή

Ενα τεράστιο περιβαλλοντικό «έγκλημα» συντελείται τις τελευταίες ημέρες στο χωριό Κοκκάλα της Μάνης καθώς, με τις ευλογίες του δήμου, μια απο τις κατεξοχήν παραδοσιακές, βραχώδεις ακτές της περιοχής εχει μετατραπεί σε αμμουδιά αλλοιώνοντας έτσι το μανιάτικο χαρακτήρα του τοπίου κατα παράβαση της νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Το εργοτάξιο που εχει στηθεί στην παραλία Σολοτέρι της Κοκκάλας εχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με αρκετούς πολίτες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την αυθαίρετη, όπως καταγγέλουν, επιχωμάτωση την ωρα που τα σκαπτικά μηχανήματα συνεχίζουν να καταστρέφουν τις λαλούδες (παραδοσιακά βότσαλα των ακτών της Μάνης) προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με άμμο.

Όπως αναφέρει το newsit, απο την προηγούμενη Τρίτη η τεχνική εταιρεία που εχει αναλάβει την επιχωμάτωση-με απόφαση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρου Ανδρεάκου-ξεκίνησε να σπάει τις λαλούδες και να γεμίζει με άμμο την ακτή της Κοκκάλας, γεγονός που ξεσήκωσε τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λογο για παράνομη αλλοίωση του μανιάτικου τοπίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τους νομικούς που εχουν αναλάβει τις καταγγελίες των πολιτών ενάντια στη μετατροπή του Σολοτερίου σε αμμουδιά, η επίμαχη ενέργεια κινείται στα όρια της νομιμότητας καθώς παραβιάζει τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως λένε στο Newsit.gr οι δικηγόροι που ασχολούνται με την υπόθεση της Κοκκάλας, το έργο παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος περι προστασίας του αιγιαλού καθώς και τον ν.2971/2001 για την αυθαίρετη παρέμβαση επι της παράχθιας ζώνης ενώ η περιοχή της Μάνης ειναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως Natura 2000.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Κοκκάλας, κ. Γιώργος Μπουραζάνης, απαντά πως η συγκεκριμένη παρέμβαση καθιστά πλέον προσβάσιμη την παραλία προς τους λουόμενους και βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του έργου προκαλεί αντιδράσεις και απο τους επισκέπτες του χωριού οι οποίοι βλέπουν την παραδοσιακή, μανιάτικη παραλία της Κοκκάλας να χάνεται στο βωμό του εφήμερου κέρδους απο τον τουρισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥmanh5_473_355manhmanh1manh2manh3