Λάκωνες αγρότες: “Μονόδρομος οι δυναμικές κινητοποιήσεις”

Στις 19 Γενάρη συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας με τον Υφυπουργό κο Πετρόπουλο τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών κοι Θ.Παπακωσταντίνου,Αν.Χαλκίδης , Γ.Βρανάς( Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας),Ξεν.Τσέμπης( Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας) και Δ.Δημητριάδης( Αγροτικός Σύλλογος Αν.Μάνης) .Μαζί τους παρευρίσκονταν και οι βουλευτές κοι Γ.Ορσουζίδης και Γ.Σηφάκης.Εγινε μια σοβαρή συζήτηση για να καταλήξουμε ότι ναι μέν ότι δεν συμφωνούμε αλλά θα ξαναδούνε τα θέματα που τους θέσαμε.

Συνοπτικά
Α) Αν δεν ξεκαθαρίσει το φορολογικό ώστε να ξέρουμε ποιός είναι αγρότης και ποιό είναι το πραγματικό αγροτικό εισόδημα δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλιστικό. Το οποίο όχι μόνο ξεκαθαρίζει την εικόνα για μάς αλλά και για τους ίδιους .
Και τότε μπορούν να κάνουν προβλέψεις βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία.

Β) Επιμείναμε στην αυτονομία του ΟΓΑ εξηγώντας ότι αν βρεθεί λύση για τους 300.000 κατέλάχιστο υπολογιζόμενους εργάτες γής ,χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αυτό και μόνο θα προσφέρει γύρω στα 300εκ ε. Επίσης ένα ξεκαθάρισμα των πραγματικά δικαιούχων ΟΓΑ ( 350.000 απο το 1.000.000) μειώνει κατα 65% τα έξοδα του ταμείου. Με μία χοντρική αποτίμηση τα 3 δισ που είπε ο Υπουργός οτι στοιχίζει ο ΟΓΑ και το διαιρέσουμε στο 1εκ εγγεγραμμένους έρχεται 3000ε ανα ασφαλισμένο. Αρα για τους 350.000 χρειαζόμαστε γύρω στο 1 δισ . Αν τώρα βάλουμε 300 εκ απο τους εργάτες και 850( μέση τιμή )χ 350.000 είναι άλλα 300.000 =600 εκ . Αρα απο 3 δισ κατεβάζουμε το κόστος του δημοσίου στα 400 εκ . Τόσο απλά. Σίγουρα δεν είναι αυτά τα μεγέθη και η εξίσωση είναι πιό πολύπλοκη αλλά είναι μία ενδεικτική αποτίμηση σε μια άλλη λογική.

Δυστυχώς το συμπέρασμα που αποκομίσαμε είναι ότι και η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλά κενά και ξανακοιτάνε το όλο θέμα χωρίς όμως να υποχωρούν. Αλλά άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και αυτοί δεν μιλάνε Ελληνικά.
Πλέον τα επιχειρήματα στέρεψαν και οι συχνές επαφές με τους υπευθύνους στα διάφορα Υπουργεία απέχουν μακράν απο το να είναι εποικοδομητικές. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις και προτάσεις μας με κάθε τρόπο και πρός κάθε κατεύθυνση. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για κινητοποιήσεις διαρκείας. Απο τι φαίνεται και το ασφαλιστικό και το φορολογικό προσπαθούν να το τραβήξουν για αργότερα. Είναι ένα παιγνίδι υπομονής και στρατηγικής. Ας ελπίσουμε οτι οι διάφορες απόψεις στον αγροτικό χώρο θα συγκλίνουν σε κάποια βασικά αιτήματα και δεν θα τους δώσουμε την ικανοποίηση της διάσπασης.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ;.

Αγροτικός Σύλλογος Αν. Μάνης Δ.Δημητριάδης 6977598743

Αγροτικός σύλλογος Ευρώτα Χ. Αναγνωστάκος 6932338501