Παναγία Έλωνα-Οδοιπορικό : Tο ταξίδι αξίζει! (pics)

Οσες φορές και αν έχει κάνει κανείς τη διαδρομή προς το μοναστήρι της Έλωνας τον πλημμυρίζουν τα ίδια συναισθήματα…Έκπληξη, εντυπωσιασμός, δέος. Ψηλά στον κοκκινόβραχο του Πάρνωνα, γατζωμένη ιστορική Μονή της Παναγίας της Ελωνας. Η ιστορία της Μονής μας γυρίζει αιώνες πίσω. Τότε που σύμφωνα με την παράδοση οι βοσκοί της Βασκίνας, οι οποίοι φύλαγαν τα ζώα τους στις Καμάρες και τη Ροδιά, βλέποντας κάθε βράδυ στον απέναντι βράχο ένα μικρό φως, ενημέρωσαν τον Επίσκοπο και τους κατοίκους του Πραστού. Στο μέσο του πανύψηλου βράχου, κλήρος και λαός που έφθασαν εκεί, είδαν την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας και ένα αναμμένο καντήλι.
Η εικόνα βρέθηκε κρεμάμενη στο βράχο, σώζεται το ξυλάκι που ήταν η Αγία Εικόνα.

Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία Έλωνα αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή ιδρύθηκε το μοναστήρι.

Σύμφωνα πάλι με μια άλλη εκδοχή, η μονή οφείλει την ονομασία της σε μια παλαιά εικόνα που, κατά την παράδοση, μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος Λακωνίας (Έλωνα από το Έλος), όταν οι κάτοικοι του χωριού αυτού αναγκάστηκαν να καταφύγουν εδώ εξαιτίας της εισβολής Σλάβων στα εδάφη τους, τον 6ο αιώνα.

Tο καθολικό της μονής, χτισμένο το 1809, είναι αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου και διαθέτει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η μονή της Έλωνας γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου και στις 21 Νοεμβρίου.

Και φέτος χιλιάδες πιστοί είτε οδηγώντας είτε με τα πόδια είτε κατα μόνας,είτε με παρέα,είτε με την οικογένεια, επισκέφτηκαν το μοναστήρι, για να προσκυνήσουν.

Οδοιπορικό: Τάκης Λ. Καρβουνιάρης

elona4elona1elona2elona3