Κέντρο Εξέλιξη: Ομαδικά και Εξωτερικά Προγράμματα

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες των παιδιών τυπικής ανάπτυξης , καθώς και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σχεδίασε νέα πρωτότυπα προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.
Τα προγράμματα χωρίζονται σε Ομαδικά και Εξωτερικά Προγράμματα και είναι οργανωμένα με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων κοινωνικοποίησης όλων των παιδιών. Απώτερος στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η αποτελεσματική ενσωμάτωση στην ομάδα των παιδιών τυπικής ανάπτυξης , καθώς και των παιδιών με ΕΕΑ.
Η εξειδικευμένη προσέγγιση και η ύπαρξη συγκεκριμένης στοχοθεσίας διαφοροποιούν τα προγράμματά μας από τα άλλα προγράμματα που εφαρμόζονται σποραδικά και χωρίς κατάλληλο σχεδιασμό.
Στο Κέντρο ‘’Εξέλιξη’’ υλοποιούνται τα εξής προγράμματα.
Διατηρούνται τα περσινά ομαδικά προγράμματα που λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία και προστίθενται και νέα!!

Ομάδες Έκφρασης Θεατρικού Παιχνιδιού

Στοχεύουν στο να γίνουν τα παιδιά ομάδα…να μάθουν μέσα από δραστηριότητες του θεατρικού παιχνιδιού να εκφράζονται, να συνομιλούν με τη γλώσσα της ψυχής τους!

Μυθοπλασίες για παιδιά από 2, 5 ετών , κάθε Σάββατο 11-12
Κόκκινη κλωστή δεμένη για παιδιά από 6 ετών έως 12 , κάθε Σάββατο 12-1

Ψυχοκινητική Αγωγή

Ψυχοκινητικότητα
Ας παίξουμε , ας διασκεδάσουμε για να απελευθερώσουμε την ενεργητικότητα μας!
Στον χώρο μας λειτουργούν τα εξής τμήματα :

Κινητικά παιχνίδια παιδιών σχολικής ηλικίας από 6 χρονών, κάθε Σάββατο 13.00-13.45
Ψυχοκινητική αγωγή για παιδιά με ΕΕΑ (ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές) , κάθε Σάββατο 13.45-14.45 .

Κοινωνική Λέσχη

Η κοινωνική λέσχη δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά με ΔΑΦ και νοητική υστέρηση να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις (δεξιότητες φιλίας) και να εμπλουτίσουν τα ενδιαφέροντά τους. Το πρόγραμμα αυτό βοηθάει τα παιδιά να μάθουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, τη διαχείριση χρημάτων, την οργάνωση του χρόνου, τη διαχείριση απρόοπτων καταστάσεων και τη γενικότερη αυτονόμησή τους στην καθημερινή ζωή (super market, καφετέρια, μαγαζιά) . Η συχνότητα της κοινωνικής λέσχης είναι 1 φορά την εβδομάδα με διάρκεια 1 ώρα (σταθερή μέρα και ώρα).

Ομάδες ψυχαγωγίας

Η Ομάδα ψυχαγωγίας δίνει την ευκαιρία στα παιδιά με ΔΑΦ, νοητική υστέρηση , ΔΕΠ-Υ να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς χώρους ψυχαγωγίας (σινεμά, θέατρο , κοινωνικές εκδηλώσεις) και τους κανόνες της εκάστοτε περίστασης. Υλοποιούνται σχεδιασμένα και με την εποπτεία εξειδικευμένων θεραπευτών και όχι μεμονωμένα και χωρίς συγκεκριμένη στοχοθεσία. Οι ομάδες ψυχαγωγίας έχουν συχνότητα 1 ή 2 φορές μηνιαίως με διάρκεια 2-3 ώρες ανάλογα τη δραστηριότητα.
Τα προγράμματα λειτουργούν με την εποπτεία 2 θεραπευτών Ψυχολόγων εξειδικευμένων στη διαχείριση ατόμων με ΕΕΑ.
Κόστος : Το κόστος των συναντήσεων ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά συνάντηση. Οι περαιτέρω δαπάνες για τις εξωτερικές δραστηριότητες θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις περιστάσεις και θα αφορούν αποκλειστικά τους γονείς των παιδιών.

Ομάδα Κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με ΔΑΦ

Η ομάδα Κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με ΔΑΦ είναι ομάδα που βοηθά στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη κι έκφραση του ατόμου μέσα από την αλληλεπίδρασή του με τα άλλα μέλη, καθώς και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Ειδικότερα, για τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα η αλληλεπίδραση με συνομήλικους λειτουργεί ως κίνητρο, ειδικά σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.
Τα παιδιά που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να είναι μεγαλύτερα των 4 ετών, το επίπεδο λόγου τους να είναι μεγαλύτερο από ένα παιδί 4 ετών με φυσιολογική ανάπτυξη λόγου (λειτουργικό λόγο) , με νοητικό δυναμικό ίσο ή υψηλότερο της ελαφριάς νοητικής υστέρησης, να μην παρουσιάζει έντονη υπερκινητικότητα και να παρουσιάζει ικανοποιητικό βαθμό συνεργασίας.
Συχνότητα : Η συχνότητα των συναντήσεων είναι 1 φορά ανά 15ημέρες με διάρκεια 80 ΄΄ για δέσμευση τουλάχιστον 1 έτους (σταθερή ώρα και ημέρα).
Υπεύθυνοι προγραμμάτων είναι Ψυχολόγος εκπαιδευμένη στη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και Λογοθεραπεύτρια με γνώσεις στην ανάπτυξη προφορικού λόγου.
Κόστος : Το κόστος των συναντήσεων ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά συνάντηση.

Ομάδα Κοινωνικό- συναισθηματικής ανάπτυξης για παιδιά τυπικής ανάπτυξης

Η ομάδα κοινωνικό-συναισθηματικής ανάπτυξης αφορά παιδιά τυπικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν κοινωνικά και συναισθηματικά ελλείμματα που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς παράγοντες (μοναχοπαίδια, διαζύγιο , απώλεια οικογενειακού προσώπου, σχολική βία, εσωτερική συστολή). Η συγκεκριμένη ομάδα έχει βιωματικό χαρακτήρα και προσφέρει ένα δημιουργικό και ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά, με στόχο την έκφραση των συναισθημάτων και την καλλιέργεια γνωστικών δεξιοτήτων, όπως παρατηρητικότητα, συγκέντρωση, φαντασία και μνήμη.
Η ομάδα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ο μέγιστος αριθμός παιδιών είναι 5 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 15 ημέρες. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα εργαστήρια είναι ανεξάρτητα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν σε ποιο/α από αυτά θα ήθελαν να συμμετέχουν.
Κόστος : 15 ευρώ ανά συνάντηση

Ομαδικά και εξατομικευμένα προγράμματα Φυσικής Αγωγής για ΑΜΕΑ

Τα ομαδικά και εξατομικευμένα προγράμματα φυσικής αγωγής βοηθούν τα παιδιά να βιώνουν νέες κινητικές εμπειρίες και να θέτουν τις βάσεις για συμμετοχή σε αθλοπαιδιές, αλλά και σε επιμέρους ατομικά αγωνίσματα.
Προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και της προσωπικότητας των μαθητών, καθώς και η ενίσχυση της υγείας τους. Απευθύνεται σε παιδιά με νοητική ανεπάρκεια, αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και κινητικές δυσκολίες. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας δημιουργείται κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα και λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας των μαθητών από πιθανά ατυχήματα. Επιπρόσθετα, τα προγράμματα προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής υλοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν όργανα γυμναστικής και αποκατάστασης, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών με κινητικές ή αναπτυξιακές διαταραχές.
Η μεθοδολογία της προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνει παρατήρηση και αξιολόγηση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων, διαμόρφωση στόχων, διαχωρισμό ομάδων και ενημέρωση γονέων από τον υπεύθυνο Γυμναστή.
Συχνότητα : Τα ομαδικά προγράμματα μπορούν να περιλαμβάνουν μέχρι 4 παιδιά και υλοποιούνται με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα. Τα ατομικά προγράμματα έχουν συχνότητα 1 με 2 φορές την εβοδμάδα ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού και με γνώμονα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Κόστος : 15 ευρώ ανά συνάντηση

Ημερομηνία Έναρξης : Οκτώβριος 2016

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων!!

Πληροφορίες- Κρατήσεις
Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ΄΄Εξέλιξη’’ Λεωνίδου 1, Σπάρτη

Τηλ 2731081050/6978733472

www.kentro-exelixi.gr Facebook @kentroexelixi

email paidi.efivos@yahoo.gr