Κέικ καρότου από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
250 γρ ηλιέλαιο | 400 γρ ζάχαρη | 4 ή 5 αυγά | 300 γρ καρότα, τριμένα σε ψιλό τρίφτη |
120 γρ καρύδια ψιλοτριμμένα | 270 γρ κόκκινη φαρίνα | 1 κ γλ κοφτό σόδα | 1 κ γλ κανέλα τριμένη | (6 κ σ ξανθές σταφίδες, αν σας αρέσουν) | 2 κ σ κονιάκ

Τρόπος εκτέλεσης
1. Κοσκινίζουμε σε μπολ τη φαρίνα, τη σόδα και την κανέλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο αερόθερμο φούρνο και βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα κέϊκ. Αλευρώνουμε και
τινάζουμε καλά.

2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3′. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα φαρίνας και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3′ ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

3. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα καρότα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε με κουτάλα απαλά και από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Αν βάλουμε σταφίδες τις προσθέτουμε τώρα στο μείγμα.

4. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε έτοιμη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60′. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και εαν η λάμα του βγαίνει καθαρή, το κέϊκ καρότου είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

5. Βγάζουμε το κέϊκ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρουμε όταν έχει κρυώσει καλά. Σερβίρουμε το κέϊκ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
καθαρή