Ευρεία σύσκεψη για τα απορρίμματα στον Πύργο

Ευρεία σύσκεψη φορέων, συλλόγων, σωματείων, συνδικάτων, επαγγελματικών ενώσεων, μαθητών και γονέων, συγκαλεί για ακόμα μια φορά η ΕΛΜΕ Ηλείας σε μια προσπάθεια να οργανώσουν από κοινού την αντίδραση τους και να απαιτήσουν την απομάκρυνση των σκουπιδιών από το Δήμο Πύργου. Η σύσκεψη, έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο (Διοικητήριο) και μάλιστα στη διάρκεια της, θα προταθεί από την ΕΛΜΕ η διεξαγωγή ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στον Πύργο σε μέρα και ώρα που θα συναποφασίσουν.
Όπως σημειώνει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, καλούνται όλοι όσοι δεν αντέχουν πια αυτή την κατάσταση, ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουν:
– Να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από το δήμο. Να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση για λόγους δημόσιας υγείας να μαζευτούν ΑΜΕΣΑ τα σκουπίδια απ’ όλο το δήμο, με τη βοήθεια μηχανημάτων και φορτηγών από τους γύρω νομούς, την περιφέρεια και τους δήμους.
– διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα σκουπίδια και τη δυνατότητα άμεσης αποκομιδής.
– Να διερευνηθεί δικαστικά προς τις αρμόδιες αρχές η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης παρά τις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατατεθεί.
– Να αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση τις ευθύνες που της αναλογούν για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών.
Όπως τονίσει η ΕΛΜΕ είναι απαραίτητο να παρευρίσκονται εκπρόσωποι σωματείων, συνδικάτων, φορέων, συλλογικοτήτων, οι διευθυντές σχολείων, εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων, των συλλόγων γονέων, των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των σχολείων του Πύργου.
«Ζούμε εδώ και σχεδόν τρία χρόνια τον εφιάλτη των σκουπιδιών στην πόλη του Πύργου και τα χωριά με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι ορατός. Φέτος, μετά τα Χριστούγεννα με τα σκουπίδια να πνίγουν την πόλη, οι μαθητές ξεσηκώθηκαν και με καταλήψεις και πορείες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους. Το πρόβλημα όμως παραμένει και δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς. Ο δήμαρχος (ο νυν και ο πρώην) μαζεύει τα σκουπίδια για λίγες μέρες και το πρόβλημα πολύ σύντομα επανέρχεται δριμύτερο. Για πολλοστή φορά οι υπεύθυνοι δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι το πρόβλημα λύθηκε, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Οι πολιτικές της ΕΕ έχουν τεχνηέντως οδηγήσει το πρόβλημα των σκουπιδιών σε αδιέξοδο, αφαιρώντας εκτός των άλλων από το κράτος τη δυνατότητα διαχείρισης και δίνοντας τη στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους. Πιστές στην κεφαλαιοκρατική λογική που θέλει τα πάντα να γίνονται εμπόρευμα, οι κυβερνήσεις και οι τοπικές Αυτοδιοικήσεις των τελευταίων 20 ετών διόγκωσαν το πρόβλημα, ώστε ως μόνη «λύση» να εμφανίζεται κάποιος ιδιώτης σωτήρας που με το αζημίωτο πάντα θα δώσει λύση. Η παραίτηση του κράτους από βασικές υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες είναι η λογική της Τρόικας και της Ε.Ε., που διαλύουν κάθε μορφή κοινωνικού κράτους στη χώρα μας, εδώ και κάποια χρόνια. Είναι μια λογική που έχει ως απώτερο σκοπό να λειτουργήσουν με ιδιωτικά κριτήρια όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να είναι εμπορεύσιμες και να αποφέρουν κέρδη. Μόνο η δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμη λύση. (μαζί με πρόληψη, ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση, κα). Αν οι περσινές κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με ειρωνεία από το δήμαρχο, οι φετινές θα τον κάνουν να χάσει το χρώμα του. Δεν θα ζούμε με τους σωρούς των σκουπιδιών στα σπίτια μας. Οι μαθητές έδειξαν το δρόμο. Με την αγωνιστικότητα και το φιλότιμό τους έθεσαν όλους εμάς τους μεγαλύτερους προ των ευθυνών μας».