Δημοτική αγορά Σπάρτης | Άρθρο του Β.Μητράκου

H υφιστάμενη λαϊκή αγορά της Σπάρτης , κατασκευασμένη και χωροθετημένη στα 1970 και χωρίς να της έχει γίνει επί 45 χρόνια ΚΑΜΙΑ βελτιωτική παρέμβαση , έχει πλέον ξεπεραστεί δραματικά από τη ζωή και τις ανάγκες της πόλης . Πρόκειται , ουσιαστικά , για ένα υπαίθριο παζάρι του παλιού καιρού , χωρίς στοιχειώδεις υποδομές , στο κέντρο μιας πόλης που ασφυκτιά κυκλοφοριακά !

Ο κόσμος , ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται , θέλει μια ζωντανή αγορά όπου τα ψώνια θα είναι μια απολαυστική εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις , μια Δημοτική Αγορά η οποία θα κινεί τα πράγματα στην πόλη και θα  γίνεται πόλος επιχειρηματικότητας , ζωντάνιας και δραστηριοτήτων.

Η Σπάρτη , λοιπόν , εκτός άλλων πολλών , χρειάζεται επειγόντως μια Δημοτική Αγορά , σε έναν  επαρκή , κατάλληλο ,  στεγασμένο , με σύγχρονες υποδομές κι εγκαταστάσεις  χώρο , που , μεταξύ άλλων , θα διαθέτει :

-Δημοτικό άνετο Πάρκινγκ

-“Πιάτσα» ΤΑΞΙ

-Κανονισμό λειτουργίας

-Σύγχρονες τουαλέτες

-Χώρους αναψυχής  κι εστίασης

-Δημοτικά καταστήματα προς ενοικίαση

-Εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους για τοποθέτηση πάγκων

-Επαρκή , σύγχρονο και οικονομικό φωτισμό

-Παρατηρητήριο τιμών με οθόνες  και δωρεάν wi – fi .

Φύλαξη (κάμερες και σεκιούριτι)

-Σύστημα καθαριότητας και αποχέτευσης

-Ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης

-Κέντρο πληροφόρησης

-Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών

Είναι καιρός , πλέον , ΚΑΙ η Σπάρτη να ξεφύγει από την τριτοκοσμική εικόνα του «παζαριού» δημιουργώντας τη σύγχρονη Δημοτική Αγορά Σπάρτης , πράγμα που θα εξασφαλίσει στους πολίτες – πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες , παραγωγούς , πωλητές , κ.α. , μέσα σε ένα σύγχρονο και άνετο περιβάλλον , πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες  εργασίας , παραμονής και συναλλαγής  ενώ θα γίνει  , συγχρόνως,  κι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για τον δήμο Σπάρτης . Εκτός τούτων μια σύγχρονη Δημοτική Αγορά μπορεί να προσαρμοσθεί και σε άλλες σύγχρονες χρήσεις (μικρά μουσεία , χώροι εκθέσεων , αίθουσες εκδηλώσεων , γραφεία κ.α.) που θα της δώσουν και μιαν άλλη προοπτική και δυναμική .

Οι δημοτικές αγορές , όπου έχουν υλοποιηθεί , σφύζουν από ζωή ,  ήταν και είναι κέντρα της εμπορικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων . Από την όλη εξέλιξη θα ωφεληθεί οικονομικά ποικιλότροπα η πόλη καθώς έχει αποδειχθεί ότι η εμπορική κίνηση των δημοτικών  αγορών λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε μεγάλη ακτίνα , έξω και γύρω απ’ αυτήν , μια δεύτερη αγορά .

Τώρα που στο επίκεντρο του  τοπικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Σπάρτης και οι συνακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει η πορεία υλοποίησης αυτού του τεράστιου για την ανάπτυξη της πόλης έργου , ενός έργου που θα δώσει νέα δυναμική στη Σπάρτη και θα την καταστήσει πιο δυνατή για τις προκλήσεις του μέλλοντος .

ΥΓ : Οι φωτογραφίες είναι από τη Δημοτική Αγορά Καβάλας που λειτούργησε το 1992 .

agora1agora2agora3                                                                                           17 – 8 – 2016

                                                                                       Βαγγέλης Μητράκος