Αληθεύει ότι ο Δήμος Σπάρτης έχει Δάνεια αξίας 7,2 εκ ευρώ ;

sarantakosΤην περασμένη εβδομάδα μέσα από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο ενημερώθηκα για τα δάνεια τα οποία χρωστούν οι Δήμοι του Νομού Λακωνίας.Το δημοσίευμα ανέφερε πως για τον διευρημένο Δήμο Σπάρτης, το ποσό που χρωστάει είναι  1.614.285 ευρώ σε μακροπρόθεσμες οφειλές και 5.581.203 ευρώ σε βραχυπρόθεσμες οφειλές. Συνολικά δηλαδή χρωστάει 7,2 εκ ευρώ.

    Ως δημότης του Δήμου Σπάρτης , αλλά και ως εκλεγμένο πρόσωπο στο τοπικό διαμέρισμα Καραβά – Λογγάστρα, τόσο ο γραφών , όσο και οι περισσότεροι δημότες του Δήμου, θέλουμε να ενημερωθούμε εάν το παραπάνω δημοσίευμα ισχύει ή όχι; Εάν το δημοσίευμα ΔΕΝ ισχύει, τότε το παρακάτω κείμενο δεν έχει νόημα. Εάν όμως ισχύει, πράγμα και το οποίο είναι το πιο πιθανό, τότε θα πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν κάποια ερωτήματα.     
    Είναι δεδομένο, ότι το τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο, έχει την μικρότερη δυνατή συμμετοχή στο ποσό αυτό, ή και την καθόλου συμμετοχή του στον δανεισμό ,μιας και μόλις 8,5 μήνες είναι στην διοίκηση του Δήμου. Το σίγουρο  όμως είναι , ότι το τωρινό Συμβούλιο  θα πρέπει να βρει λύσεις ώστε να αποπληρώσει το ποσό αυτό , αλλά και να μην αυξηθεί το ποσό του δανείου τα επόμενα χρόνια.
    Τα ερωτήματα που απασχολούν τους δημότες έχουν να κάνουν με το εαν  όντως το ποσό του δανείου  είναι 7,2 εκ ευρώ ; Για ποιον ή ποιους σκοπούς ο Δήμος έχει δανειστεί 7,2 εκ ευρώ ; Τι σημαίνει βραχυπρόθεσμος και τι  μακροπρόθεσμος δανεισμός ; Τι ποσά πληρώνουμε ως τοκοχρεωλύσια κάθε μήνα και κάθε χρόνο για την αποπληρωμή αυτού του δανείου ; Το Δάνειο είναι ένα ή περισσότερα; Από μια Τράπεζα ή περισσότερες και ποια ή ποιες είναι αυτές ; To ποσό του δανείου είναι σε Ευρώ ή και σε κάποιο άλλο νόμισμα ; Το επιτόκιο του δανείου είναι σε σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο ; Πόσο είναι το επιτόκιο ; Τι προσημειώσεις υπάρχουν για να δωθούν αυτά τα δάνεια ; Επίσης, ο Δήμος, τι ποσά έχει ως ταμειακά διαθέσιμα και εάν  αυτά είναι επενδυμένα κάπου ή όχι ;
    Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν ως σκοπό να ενημερωθούν οι δημότες για τα οικονομικά του Δήμου Σπάρτης . Επίσης, η παραπάνω επιστολή, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ασκήσει κριτική στα αρμόδια όργανα του Δήμου , αλλά καλοπροαίρετα  θέλει να χτυπήσει ένα καμπανάκι κινδύνου πριν είναι αργά και  ο Δήμος μας βρεθεί υπερχρεωμένος πριν καν το καταλάβει τα επόμενα χρόνια.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας για 5η φορά τα τελευταία διακόσια χρόνια. Πόσο γνωστό όμως είναι , ότι στο TOP 20 παγκοσμίως , ως πιθανές χώρες – Πολιτείες για πτώχευση  είναι 4 Πολιτείες της Αμερικής ; Η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσει και το Ιλινόις. Πολύ φοβάμαι , πως εαν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα χρέη των Δήμων, μερικοί από αυτούς θα έχουν την ίδια άσχημη μοίρα που έχει η χώρα μας. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε.

Στράτης Σαραντάκος