«Aπόβαση» αγροτών στη πλατεία Συντάγματος – Προκλητική δήλωση Κατρούγκαλου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα. Κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για το παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα αγρότες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για το παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα αγρότες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Στην πλατεία Καραϊσκάκη έφτασαν τα 18 τρακτέρ από τη Λάρισα στα οποία έχει επιτραπεί να φθάσουν μέχρι το Σύνταγμα.

Στα τρακτέρ που θα συνοδεύονται από περιπολικά δεν θα επιτραπεί να σταθμεύσουν μπροστά από τη Βουλή.

Το πρωί αλλά και το μεσημέρι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές των αστυνομικών με τους αγρότες.

Στη 1 το μεσημέρι τα ΜΑΤ σταμάτησαν στο Δαφνί το κομβόι των αγροτών της Πελοποννήσου που έφταναν στην πρωτεύουσα με αγροτικά αυτοκίνητα και πούλμαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες συμπλοκές και επεισόδια και να υποστεί ζημίες ένα περιπολικό.

Είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια το πρωί έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πλατεία Βάθης, όταν έφτασαν εκεί περίπου χίλιοι αγρότες από την Κρήτη.

Μιλώντας στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι “η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο δημοκρατίας αλλά μικροπολιτικής και οι μαγκουροφόροι που επιχείρησαν να εισβάλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι αγρότες κι αμαυρώνουν τους αγώνες τους”

Για «χρυσαυγίτες και ακροδεξιά στοιχεία που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του Χαϊδαρίου προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών», μίλησε στο ΣΚΑΙ ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολιτη, Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός , διαχώρισε τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια στο Χαϊδάρι, από τους αγρότες της Κρήτης που συγκρούστηκαν το πρωί στην πλατεία Βαθύς με τα ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες ζητούσαν να μπουν στο υπουργείο προκείμενου να πραγματοποιήσουν ολιγόωρη κατάληψη αλλά τους εμπόδισαν τα ΜΑΤ. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, ενώ οι αγρότες πετούσαν πέτρες και αντικείμενα. Από τα επεισόδια έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια της πρόσοψης του υπουργείου.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, ενώ έγιναν τέσσερις προσαγωγές αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πήγες βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για να ξεκινήσει διάλογος των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα.