Επιτέλους! Έπεσαν οι υπογραφές για τα απορρίμματα της Ηλείας

Εντός δύο μηνών αναμένεται να είναι έτοιμο και να τεθεί σε λειτουργία το έργο «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας», καθώς χθες το μεσημέρι ‘έπεσαν’ οι υπογραφές ανάμεσα στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νομού Ηλείας και Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ‘ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Κτηματική Εταιρεία’ Διονύση Γεωργόπουλο.

Ουσιαστικά χθες έγινε ένα ακόμη βήμα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας μέχρις ότου ευοδωθεί η οριστική λύση με την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για δύο έτη

Η ισχύς της σύμβασης που υπεγράφη χθες είναι για δύο έτη, με την προσδοκία όλων μέχρι τότε να έχουν ξεπεραστεί όλοι οι σκόπελοι και το εργοστάσιο να είναι πραγματικότητα.

Η υπογραφή της χθεσινής σύμβασης σηματοδοτεί την εγκατάσταση του εργολάβου στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ για να τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση, όπως αυτή περιγράφεται ως «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας» και εντός δύο μηνών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση των μηχανημάτων και κατά συνέπεια ξεκινά παράλληλα και η λειτουργία της μονάδας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη λύση που δόθηκε ήταν και η μοναδική που υπήρχε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απορριμμάτων της Ηλείας και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ΧΥΤΥ της ‘Τριανταφυλλιάς’ σε ΧΥΤΑ. Τόνισε δε, ότι μέχρι να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της προσωρινής ενδιάμεσης λύσης και αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα να προχωρήσει η διαδικασία ώστε η επιτροπή να επιλέξει τον ανάδοχο για την απευθείας ανάθεση.

Τοξική βόμβα τα δέματα

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος επανέλαβε και το πρόβλημα που δημιουργείται πλέον με το δεματοποιητή στα ‘Κονιδέϊκα’, κατά συνέπεια είναι αναγκαία όσο ποτέ η λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης. Ο Δήμαρχος Ήλιδας στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών τη Μεγάλη Δευτέρα για τα δεματοποιημένα απορρίμματα είχε επαφή με τους υπόλοιπους Δημάρχους της Πελοποννήσου και διαπίστωσε ότι από τους 6 δεματοποιητές στην Πελοπόννησο λειτουργεί πλέον μόνο αυτός στο δήμο Ήλιδας, γιατί οι υπόλοιποι Δήμαρχοι εξήγησαν ότι το κόστος είναι υψηλό και τα δέματα αποτελούν τοξικές βόμβες. Κάτι, το οποίο έχει δηλώσει και ο ίδιος δημόσια στις τελευταίες τοποθετήσεις του, εξηγώντας την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης.

Δεσμεύσεις

Αμέσως μετά τις χθεσινές υπογραφές ο κ. Γεωργόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι εντός του χρονοδιαγράμματος των δύο μηνών, ενώ εγγυήθηκε ότι η «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης» είναι πολύ καλή λύση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο περιβάλλον και στη λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη, μετά το Πάσχα, ο ΦΟΔΣΑ θα καταθέσει στην Διεύθυνση ΔΥΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος το φάκελο που ετοίμασε ο εργολάβος για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία του έργου.

Μαρία Καραμπάτση