Για 30 Νοεμβρίου 40 εκατ. ευρώ της νέας Βιολογικής

Τρεις µεγάλες πληρωµές ετοιµάζουν αυτή την περίοδο οι υπηρεσιακοί του Οργανισµού Πληρωµών, µε τη νέα Βιολογική να προηγείται χρονικά µε ορόσηµο την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου, να ακολουθεί η εξόφληση του τσεκ µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου και να κλείνει το έτος µε την εξισωτική αποζηµίωση του 2017 κοντά στα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά την ενιαία και την εξισωτική, η κατάσταση είναι «ελεγχόµενη», σηµειώνει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, ενώ το µεγάλο στοίχηµα -όπως λέει- είναι η νέα Βιολογική, καθώς πρόκειται για καινούργιο πρόγραµµα, µε καινούργια σχεδίαση, σε καινούργια βάση δεδοµένων. Οι πρώτες αναφορές από τον Οργανισµό αναφέρουν ότι τελικά θα τα καταφέρουν και η πληρωµή θα πραγµατοποιηθεί στις 30 του µήνα, σε ποσοστό 70%, που σηµαίνει ότι θα κινηθεί σε ένα ποσό περί τα 40 εκατ. ευρώ. Και µπορεί ο κοινοτικός κανονισµός να δίνει δικαίωµα προκαταβολής µέχρι και 85% του συνολικού ποσού, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική απόφαση από την πλατεία Βάθη, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί ο κ. Κέντρος. Στην περίπτωση δε που δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η πληρωµή µετατίθεται για το επόµενο έτος και τότε θα αφορά εξόφληση και όχι προκαταβολή.

Εν τω μεταξύ, το αργότερο μέχρι την Κυριακή 26 Νοεμβρίου καλούνται οι παραγωγοί που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη μία ή και τις δύο δράσεις του Μέτρου 11 για τα Βιολογικά, να το δηλώσουν, προκειμένου να μη συμπεριληφθούν στη χορήγηση της προκαταβολής, που τοποθετείται στο τέλος του μήνα.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση που τονίζει τη δυνατότητα απένταξης έρχεται σε συνέχεια της δήλωσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σύμφωνα με τον οποίο κάθε αγροτεµάχιο ή µονάδα ζωικού κεφαλαίου που τεκµηριώνει δικαίωµα ενίσχυσης από ένα Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο (Βιολογικά, Απονιτροποίηση, Σπάνιες Φυλές, Κοµφούζιο, Θρυµµατισµός Ελαιόκλαδων κ.α.) δεν θα µπορεί να ενταχθεί και σε δεύτερη παρόµοια δράση.