Δύο θάνατοι στο λιμάνι της Καλαμάτας

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Καλαμάτας. Μπορεί να μην έχει συμβεί άλλη φορά, όσο θυμόμαστε, αλλά αποτελεί θλιβερό γεγονός, που πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους για το αν απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα προστασίας, προκειμένου να προλάβουμε άλλα δυσάρεστα.
Τα ακριβή αίτια και για τα δύο περιστατικά δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, αλλά και η προανάκριση που διενεργείται από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας.
Στην περιοχή του «Jumbo», πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιο περιστατικό, με ανθρώπους να καταλήγουν στη θάλασσα. Πέρυσι το καλοκαίρι ένα τζιπ με δύο ανήλικα παιδιά έπεσε στο λιμάνι και αυτά σώθηκαν χάρις στην αυτοθυσία ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί. Βέβαια, τοποθετήθηκαν προστατευτικά κολωνάκια, αλλά ακόμα τα αυτοκίνητα παρκάρουν εντός του χώρου, στο πλακόστρωτο.
Στο, δε, «χιλιόμετρο», από τότε που άνοιξε, εκατοντάδες είναι καθημερινά οι επισκέπτες, καθ’ όλο το 24ωρο. Και για εκεί ίσως πρέπει να υπάρξει μέριμνα, πιθανότατα με κάποιες περιπολίες από το Λιμενικό.
Φυσικά, πάντα πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Σκοτώθηκε στο «χιλιόμετρο»
Το «μαύρο» Σαββατοκύριακο για το λιμάνι ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 6.30, όταν περιπατητής στο «χιλιόμετρο» βρήκε έναν 61χρονο να κείτεται στο έδαφος με εμφανές χτύπημα στο κεφάλι. Αμέσως ειδοποιήθηκε Λιμεναρχείο και ασθενοφόρο και, δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο θάνατος του άνδρα.
Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι ο 61χρονος, ο οποίος ήταν καθημερινός επισκέπτης στο «χιλιόμετρο», είχε αρχίσει να ψαρεύει, καθώς πάνω στην μάντρα βρέθηκαν πετονιές και τα πράγματά του. Για άγνωστο λόγο έπεσε από το στηθαίο όπου βρισκόταν και κατέληξε με το κεφάλι στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.

Με το αμαξίδιο
Το δεύτερο τραγικό συμβάν ήρθε το πρωί της Κυριακής. Ένας 50χρονος, λίγο μετά τις 8.30, έκανε βουτιά θανάτου με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο λιμάνι, μπροστά στο «Τζάμπο».
Το γεγονός αντιλήφθηκαν άνθρωποι που βρίσκονταν σε βάρκα κοντά στο σημείο και ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο.
Στο σημείο έσπευσε και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, κλήθηκαν ιδιώτες δύτριες και λίγο μετά τις 9.00 έγινε ανάσυρση του αμαξιδίου στο οποίο ήταν δεμένος ο άτυχος άνδρας.
Μάλιστα, υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για την ανάσυρση του αμαξιδίου, καθώς δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμος κατάλληλος γερανός.

Μέτρα ασφαλείας
Για τα δύο αυτά περιστατικά επικοινωνήσαμε με το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, απ’ όπου μας επισημάνθηκε ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν έχουν ληφθεί, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο μόνος που τα ξεπερνά, αφού ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.
Παράλληλα, από το Λιμεναρχείο γίνονται αρκετές περιπολίες και ελέγχεται η περιοχή αρμοδιότητάς του, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε 24ωρη βάση.
Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγενής, σχολίασε πως τα δύο αυτά περιστατικά δε θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί, ενώ ό,τι μέτρο ασφαλείας προβλέπεται, έχει ληφθεί.

Της Βίκυς Βετουλάκη