Ξεκίνησε η δίκη για την οικογενειακή τραγωδία στη Μάνη

Απόντος του 35χρονου κατηγορουμένου, που εκπροσωπείται από δικηγόρο, ξεκίνησε χθες το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου η δίκη για την οικογενειακή τραγωδία που διαδραματίσθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2018 στον Άγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης.
Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν έγινε γνωστό ότι ο 35χρονος έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανό τον ανάπηρο πατριό του στο σπίτι τους, ενώ επιτέθηκε στη μητέρα του, αλλά και σ’ ένα γείτονα.
Η συνεδρίαση του δικαστηρίου διήρκεσε έως αργά χθες το βράδυ και αρκετά μετά τις 9.00 δικαστές και ένορκοι δεν είχαν καταλήξει ακόμα σε απόφαση.

Βαριές κατηγορίες
Ο 35χρονος αντιμετώπισε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά της μητέρας του και του εμπρησμού κατά του γείτονά του. Δεν παραστάθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς έγγραφο από την ψυχιατρική μονάδα όπου νοσηλεύεται ανέφερε ότι η ψυχική του κατάσταση δεν του το επιτρέπει.
Ως πολιτική αγωγή παραστάθηκε ο ποινικολόγος Νίκος Μουτεβελής, εκ μέρους της αδελφής του 56χρονου θύματος, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος είχε πλήρη συνείδηση των πράξεών του.
Υπεράσπιση του κατηγορουμένου ήταν ο ποινικολόγος Αντώνης Κατσάς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο 35χρονος είχε το ακαταλόγιστο όταν έπραξε τα αδικήματα ή, στην καλύτερη περίπτωση, μειωμένο καταλογισμό.
Η δίκη ξεκίνησε το πρωί με τις καταθέσεις της αδελφής του 56χρονου θύματος και εν συνεχεία της μητέρας του κατηγορουμένου και συζύγου του θύματος. Επίσης, κατέθεσαν φίλοι και γείτονες της οικογένειας.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι υπήρχαν περιουσιακές διαφορές, για τις οποίες ο 35χρονος πίεζε το θετό του πατέρα και τη μητέρα του. Εξαιτίας αυτής της πίεσης η μητέρα του και ο πατριός είχαν ζητήσει τη νοσηλεία του σε ψυχιατρείο.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του πρότεινε να κηρυχτεί ένοχος για τις πράξεις του, στις οποίες, όπως είπε, οδηγήθηκε από το μίσος του για τα παραπάνω, δέχτηκε όμως τον επικουρικό προβαλλόμενο αυτοτελή ισχυρισμό της υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού.

Οικογενειακή τραγωδία
Όλα έγιναν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2018, όταν ο 35χρονος πήγε στο σπίτι όπου έμεναν η μητέρα και ο ανάπηρος πατριός του. Οι δύο κάθονταν στην αυλή της μονοκατοικίας, μαζί με τη θεία του 35χρονου και φιλικό τους πρόσωπο. Χωρίς καμία προειδοποίηση ο 35χρονος περιέλουσε τον πατριό του που ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι με εύφλεκτο υλικό (βενζίνη με πετρέλαιο) που είχε φέρει μαζί του και έβαλε φωτιά. Ο άτυχος 56χρονος βρήκε φρικτό θάνατο, χωρίς κανένας να μπορέσει να τον βοηθήσει.
Ο 35χρονος περιέλουσε με το ίδιο υγρό και τη μητέρα του, η οποία όμως κατάφερε να απομακρυνθεί και να κλειδωθεί στο σπίτι.
Τότε, ο 35χρονος πήγε σε γείτονα με τον οποίο θεωρούσε ότι έχει διαφορές και έβαλε φωτιά στην πόρτα του σπιτιού του.
Ο 35χρονος, όταν συνελήφθη, υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να κάψει τους γονείς του, αλλά ήθελε να τους προκαλέσει σωματικές βλάβες, τιμωρώντας τους επειδή είχαν υπογράψει για τον εγκλεισμό του τρεις φορές σε ψυχιατρείο.
Με εντολή του ανακριτή ο 35χρονος έχει εξετασθεί από τρεις ψυχιάτρους για την κατάστασή του. Και οι τρεις καταλήγουν στις πραγματογνωμοσύνες τους στο συμπέρασμα ότι ο 35χρονος πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοειδούς τύπου σε βαριά μορφή.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Θάρρος