Βαθαίνει το ρήγμα στην Κουμουνδούρου

Κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Το «τελεσίγραφο έξωσης» που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στην εσωκομματική αντιπολίτευση άλλαξε τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου. Η σύγκρουση παίρνει χαρακτηριστικά «επιβίωσης» με τα δυο στρατόπεδα να ανοίγουν σιγά – σιγά τον βηματισμό τους, αλλά και τα  χαρτιά τους. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρχουν και εξελίξεις.

Ο νέος πρόεδρος δέχτηκε απανωτά «όχι» από βουλευτές που υποστήριξαν στις εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου. Αρνήθηκαν να αναλάβουν κάποιον τομέα ευθύνης.

Μόνο τέσσερις δεν επηρεάστηκαν από το βαρύ κλίμα που επικρατεί και μετέχουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση.

Ο Κώστας Μπάρκας (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη), η Κυριακή Μάλαμα (τομεάρχης Πολιτισμού), ο Συμεών Κεδίκογλου (τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας) και τελευταία προσθήκη ο Γιώργος Ψυχογιός (αναπληρωτής τομεάρχης Μετανάστευσης).

Η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως συντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου ήταν καταλυτική.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεπέρασε τις ενστάσεις που δέχτηκε και αποφάσισε να στηρίξει τον Χανιώτη βουλευτή. Του χρωστάει, άλλωστε σε μεγάλο βαθμό την εκλογή του. Θα ήταν αδύνατον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και άλλα κορυφαίοι πρώην υπουργοί να δεχτούν να λειτουργούν υπό τις διαταγές του.

Δεν το ήξερε αυτό ο νέος πρόεδρος; «Προφανώς», απαντούν στελέχη από την πλευρά των ηττημένων στις πρόσφατές εκλογές που εκτιμούν ότι η σύγκρουση δεν είναι έξω από τους σχεδιασμούς του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης «σήκωσε το γάντι» και με την ανάρτησή του δεν έδειξε μόνο την πόρτα της εξόδου στους «αντιφρονούντες», αλλά ήθελε να κάνει σαφές και «ποιος είναι το αφεντικό». «Όποιος υπονομεύει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος», έγραψε στα social media και όλα πήραν «φωτιά». Η αριστερή πτέρυγα και η εσωκομματική αντιπολίτευση «βράζουν». Είτε ο πρόεδρος δεν γνωρίζει το καταστατικό που ορίζει πως την τελική έγκριση για τα ψηφοδέλτια τη δίνει η Κεντρική Επιτροπή μετά από την πρόταση των νομαρχιακών επιτροπών ή επιθυμεί να έρθει σε ρήξη και να καθαρίσει το τοπίο.

«Για την απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια λίγο πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση», θύμιζαν στελέχη από το περιβάλλον του με το μπλοκ της αριστερής πτέρυγας να απαντά πως με όσα δηλώνει «αναφέρεται σε άλλο κόμμα». Το τοπίο από εδώ και μπρος είναι θολό. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η κοινοβουλευτική συμπεριφορά των περίπου 10 βουλευτών που δεν δέχτηκαν να ηγούνται του ελέγχου του νομοθετικού έργου που παράγουν τα υπουργεία. Θα συνεχίσουν τη «λευκή απεργία» ή θα κάνουν κάποια βήματα πίσω με την παρουσία τους στη Βουλή;

Όλα θα εξαρτηθούν από τι επόμενες συνεδριάσεις αν και μέχρι σήμερα καμία διαδικασία στην Κουμουνδούρου δεν ήταν ανέφελη. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη, μια λεπτομέρεια, όμως θα κάνει τη διαφορά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και συνεπώς η παρουσία του θα είναι διαδικτυακή. Αυτό και μόνο αναμένεται να εκνευρίσει αρκετά στελέχη που περίμεναν πως και πως τη σύγκληση του οργάνου προκειμένου να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον νέο πρόεδρο. Η κριτική που θα ασκηθεί για τη μέχρι τώρα παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκληρή, ωστόσο και από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι να μην χαριστούν στην κριτική που δέχονται.

Είναι πιθανόν το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να καθυστερήσει και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες εντάσεις.

Τα στελέχη από την «Ομπρέλα» εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στην προοπτική το Συνέδριο του κόμματος να μην πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του άλλου μήνα. Αυτό το ενδεχόμενο βέβαια έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος και οι Οργανώσεις Μελών να προετοιμάζονται για την εκλογή των Συνέδρων.

Πηγή: skai.gr