Τζιούμης: «Μαζί οδηγούμε την Τρίπολη ψηλά!»

Απολογισμός της θητείας του δημάρχου

Στο κατάμεστο –από κόσμο- Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, προχώρησε σε απολογισμό της παρούσας θητείας του, από το 2019 ως και σήμερα.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης υπογράμμισε ότι ποτέ δεν λησμονεί τις προτεραιότητες και προεκλογικές του δεσμεύσεις, λέγοντας ότι «θέλουμε την Τρίπολη, ψηλά»!

Αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο αυτής της τετραετίας και στα όσα έγιναν, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Τζιούμης υπογράμμισε την αποκατάσταση των εμβληματικών κτηρίων της Τρίπολης, όπως του παλαιού δημαρχείου, της βίλας Τουρκοβασίλη και του Τσιχριτζείου, αλλά και τα έργα αναπλάσεων, τα οποία ομορφαίνουν την πόλη και τα χωριά μας.

Μίλησε για τις νέες δομές κοινωνικής φροντίδας των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά και για εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις που διαφημίζουν την περιοχή μας και αυξάνουν την επισκεψιμότητα.

Για τα χωριά σημείωσε πως «από την πρώτη ημέρα της θητείας μας δώσαμε την ίδια βαρύτητα στα χωριά μας, τα οποία είχαν αδικηθεί, όπως και στην πόλη».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους του Δήμου Τρίπολης, τους συνεργάτες του, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού μας, κάνοντας αναφορά και στο πνεύμα συνεργασίας και συμπόρευσης με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, σε πολλά θέματα του δημοτικού συμβουλίου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Συνδημότισσες και συνδημότες

Πρώτα μια εξομολόγηση: Στο σπίτι μου και στο εμφανέστερο σημείο του γραφείου μου υπάρχει, εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα έγχρωμο αλλά λιτό και σαφέστατο δωδεκασέλιδο. Γράφει στην πρώτη σελίδα – εξώφυλλο : 7+1 (Επτά και μία) Προτεραιότητες – Δεσμεύσεις για την Τρίπολη αύριο. Στο εσωτερικό του οι Δεσμεύσεις αυτές. Στην τελευταία σελίδα – εξώφυλλο το σύνθημα και οδηγός μας: Θέλουμε την ΤΡΙΠΟΛΗ ψηλά. Κι όταν λέμε ΤΡΙΠΟΛΗ, εννοούμε την ιστορική Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα του Μοριά αλλά και το τελευταίο χωριουδάκι, και τον τελευταίο οικισμό του δήμου μας.

Το δωδεκασέλιδο είναι η διαρκής και αδιάλειπτη υπόμνηση για το χρέος που αναλάβαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, πριν από τέσσερα χρόνια, για το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τους δημότες μας, με ΟΛΟΥΣ τους δημότες μας και όχι μόνο με αυτούς που εμπράκτως, με την ψήφο τους δηλαδή, συνυπέγραψαν την συμφωνία μας. Γιατί με το πέρας των εκλογών, με την ανακήρυξη μιας Δημοτικής Αρχής, όλοι οι δημότες, όλα τα σημεία του δήμου έχουν τα ίδια δικαιώματα, έχουν την ίδια αντιμετώπιση από την Αρχή αυτή – της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι και να ορίζω πορεία και στόχους. Από την πρώτη ημέρα της θητείας της … και σήμερα… και αύριο… στο ορατό μέλλον – όσο οι συνθήκες, οι δυνάμεις μου και οι συμπολίτες μου το επιβάλλουν ή το επιτρέπουν. Γιατί για μένα η (όποια) ηγεσία, η (όποια) ανάθεση, εκ μέρους του λαού, δημόσιου λειτουργήματος είναι ευθύνη και δέσμευση και υποχρέωση ακριβώς απέναντι στον λαό.

Συνεπώς το δωδεκασέλιδο – προεκλογικό πρόγραμμα και συμβόλαιο του 2019 – λειτουργεί και σαν άγρυπνη συνείδηση και σαν Ερινύες, θα έλεγα, εάν κάπου ξεχάσουμε, αστοχήσουμε ή και αμελήσουμε. Μας «φωνάζει», μας υπενθυμίζει, μας «τσιμπάει»: δήμαρχε !… υπέγραψες για υποδομές, για καθημερινότητα, για διαφάνεια, για κοινωνική μέριμνα, για πολιτισμό, για ισότιμη αντιμετώπιση Τρίπολης και χωριών, για υπέρ των νέων έγνοια, για καθαριότητα παντού.

Μπορεί καθένας από εσάς να τα επικαλεστεί και πολλοί τα επικαλούνται και ρωτούν και παίρνουν απαντήσεις στις τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις και διαβουλεύσεις δημάρχου και δημοτών, που από τον πρώτο καιρό της θητείας μας καθιερώσαμε και συνεχίζουμε – και πολύ βοήθησαν το έργο μας με καίριες παρατηρήσεις, εύστοχες επισημάνσεις, δικαιολογημένες υποδείξεις αλλά και διευκρινίσεις εκατέρωθεν. Οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους συμπολίτες που με τις ζωντανές και ελεύθερες παρεμβάσεις τους αξιολογούν ή και διορθώνουν την πορεία μας, ενθαρρύνουν, υπενθυμίζουν, βοηθούν, κρατούν σε εγρήγορση αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου μας. Επαναλαμβάνω: του Δήμου μας! Γιατί ο Δήμος είναι κατάκτηση και περιουσία και υπόθεση όλων μας, από τον δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο δημότη του τελευταίου, του πιο απομακρυσμένου οικισμού.

Στη σημερινή, λοιπόν, συνάντησή μας, και ευρισκόμενοι στο τελευταίο έτος της πρώτης θητείας μας, έχω την χαρά να επικοινωνήσω άμεσα, προσωπικά και ζωντανά μαζί σας, συνοπτικά να ξετυλίξω μπροστά σας το έργο τρισήμισι χρόνων, να κάνω έναν σύντομο αλλά ενδεικτικό και περιεκτικό – ελπίζω … – απολογισμό των πεπραγμένων μας. Πεπραγμένα, μέσα σε δύσκολες (θα παραδεχτεί κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής) συνθήκες: ο κορωνοϊός, που για μήνες παρεμπόδισε ή και αδρανοποίησε κάθε έργο μας, η δύσκολη για την χώρα μας οικονομική συγκυρία.

Προσπαθήσαμε από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, να βρεθούμε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, ιδιαίτερα στους πλέον ευάλωτους.

Εδώ να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του δήμου για την τεράστια  προσπάθεια που κατέβαλλε να ανταποκριθεί στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Όταν υποχώρησε η πανδημία ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και οικονομική κρίση, δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε συμπολίτη μας , αλλά και στο δήμο μας.

Γιατί και ο δήμος, όπως κάθε σπίτι που πρέπει  να ανταπεξέλθει στην ακρίβεια του πετρελαίου,  του super market, της ΔΕΗ κλπ, πρέπει να ανταπεξέλθει στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, στην αύξηση του κόστους των έργων, των προμηθειών κλπ.

Κι όμως! Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μέσα σε τέτοιες συνθήκες, θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, για το έργο μας. Όποιος θέλει να βλέπει την πραγματικότητα, να κρίνει αντικειμενικά και να συγκρίνει με το παρελθόν… αναγνωρίζει ότι δουλεύουμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας: στην Τρίπολη, στα χωριά, ισότιμα και ισοδύναμα στο κέντρο και στην περιφέρεια, σε κάθε σημείο ευθύνης μας. Από την αρχή ξεκινήσαμε να υλοποιούμε  έργα που είχαν προγραμματίσει ή εντάξει προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, γιατί είναι πεποίθησή μας ότι ο δήμος έχει συνέχεια. Δεν έχουμε εγωισμούς, τίνος είναι το έργο δικό μας, δικό σας, τα έργα δεν είναι κανενός, είναι όλων των πολιτών. Δεν μείναμε όμως εκεί, εντάξαμε και ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε ή συνεχίζουμε πληθώρα νέων έργων, «χτυπάμε πόρτες» και εκμεταλλευόμαστε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, εξασφαλίσαμε πόρους εκατομμυρίων ευρώ,  από την Πολιτεία , από την Περιφέρεια, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόρους οι οποίοι τοποθετούνται στην τοπική αγορά. Τίποτα δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτο. Γι’ αυτό ακριβώς η αλλαγή, η ριζική αλλαγή, της εικόνας της πόλης, του κέντρου πολλών χωριών, των αγροτικών δρόμων, γι’ αυτό η σωτηρία ή η αποκατάσταση εμβληματικών της Τρίπολης κτηρίων: του παλαιού δημαρχείου, της βίλας Τουρκοβασίλη, του Τσιχριτζείου κλπ.

Ξεχωριστές ημερομηνίες μας επιβάλλουν ή μας δίνουν την ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την καθημερινότητα, την κοινωνική αλλά και οικονομική ατμόσφαιρα. Θυμηθείτε τις Χριστουγεννιάτικες Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, τις Απόκριες, το Πάσχα στην Τρίπολη, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, την 23η Σεπτεμβρίου, τις λευκές νύχτες, το street food …σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

Άνοιξε η καρδιά μας, χαμογέλασαν οι καταστηματάρχες μας, χάρηκε ο απλός άνθρωπος και προπαντός το παιδί, έγινε η Τρίπολη και το Λεβίδι και η Τεγέα και ο Φάλανθος και το τελευταίο χωριό μας σημείο προορισμού. Έστω για λίγο, έστω για ημέρες… Αλλά αυτό είναι μια καλή αρχή για την, έως τώρα, τουριστικά ανύπαρκτη γωνιά μας … Και τα καλύτερα έρχονται …

Έγιναν όμως όλα καλά και σωστά;

Σαφώς και όχι!

Κάναμε και λάθη και αβλεψίες και πιθανόν να  καθυστερήσαμε κάπου.

Ζητούμε γι’αυτό , την κατανόηση των συμπολιτών μας.

Νομίζω όμως ότι δεν μπορεί  κανείς να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε, ότι μείναμε αδρανείς.

Θα μου επιτρέψετε τώρα, κυρίες και κύριοι, συνδημότισσες και συνδημότες, να σας παρουσιάσω κάποια σημεία του έργου μας:

Επιλύσαμε σοβαρές εκκρεμότητες πολλών ετών, δεκαετιών θα έλεγα , στο Δήμο μας.

Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Επιτέλους μετά από 20 έτη ανοίγει ο δρόμος για το Πανεπιστήμιο. Ολοκληρώθηκε η  απαλλοτρίωση και εντάσσεται η κατασκευή του έργου.
  • Ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της πράξης εφαρμογής από τον κ. Περιφερειάρχη ,η επέκταση του σχεδίου πόλης στο συνοικισμό Κολοκοτρώνη ύστερα από 30 έτη.
  • Προχωρούν οι πράξεις αναλογισμού στον Περιφερειακό.
  • Ανατέθηκε, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, η ολοκλήρωση – αναθεώρηση του  τοπικού πολεοδομικού σχεδίου της Τρίπολης, το προηγούμενο ήταν του 1986, όπως και στις δημοτικές ενότητες.
  • Με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, όχι βέβαια μόνοι μας,  ποτέ δεν το είπαμε αυτό, αλλά μαζί και με άλλους φορείς κατορθώσαμε να ενταχθεί ο Δήμος Τρίπολης, ενώ αρχικά δεν ήταν,  στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική μας οικονομία. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται  με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου που ήρθαν στην ΒΙΠΕ, αλλάζοντας την αναπτυξιακή  προοπτική της περιοχής μας.

Ασχοληθήκαμε με  τα εμβληματικά, (τα τελευταία εναπομείναντα από την άναρχη ανοικοδόμηση),κτίρια του δήμου μας με τα οποία δυστυχώς δεν είχε ασχοληθεί ο δήμος για πολλά χρόνια.

  • Δημοπρατήσαμε την ανακατασκευή και επανάχρηση της Βίλας  Τουρκοβασίλη προϋπολογισμού 1.400.000 Ευρώ.
  • Ανακατασκευάζουμε  το παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης με προϋπολογισμό 2.050.000 Ευρώ, ώστε να γίνει πάλι η φυσική έδρα του Δήμου μας.
  • Ξεκινάμε το έργο ανακατασκευής και επανάχρησης του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης προϋπολογισμού 2.000.000 Ευρώ.
  • Προχωρούμε, με πολλά προβλήματα ,την ανακατασκευή του Μαντζουνείου.

Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα αναπλάσεων, τα οποία ομορφαίνουν την πόλη και τα χωριά μας ,αναβαθμίζοντας την εικόνα τους , βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και κάνοντας τα πιο ελκυστικά για τους επισκέπτες μας.

  • Υλοποιούμε το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου αλλάζοντας την όψη – μετά από πολλές δεκαετίες – της ιστορικότερης πλατείας μας.
  • Ολοκληρώσαμε το «OPEN MALL» και ταυτόχρονα αναπλάσαμε μια ολόκληρη γειτονιά στο κέντρο της πόλης.
  • Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση της πλατείας Συνοικισμού Κολοκοτρώνη.
  • Κατασκευάζουμε την ανάπλαση των οδών Γεωργίου Α’ και Εθμομαρτύρων.
  • Ολοκληρώνουμε τις μελέτες για την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και μονοπατιών, με προϋπολογισμό 8.000.000 Ευρώ.
  • Ολοκληρώνεται η ανάπλαση της πλατείας Μπασιάκου.
  • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας Ριζών.
  • Δημοπρατήσαμε την δημιουργία πλατείας – πολυχώρου στη θέση «Αλώνια» στο Στάδιο Τεγέας προϋπολογισμού 800.000 Ευρώ.
  • Δημοπρατήσαμε την ανακατασκευή της πλατείας Αγίας Βαρβάρας προϋπολογισμού  720.000 Ευρώ.
  • Αναβαθμίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο των Σπηλαίων Κάψια.
  •  Ολοκληρώνουμε την δημιουργία Αρχαιολογικού περιπάτου στην Αλέα, προϋπολογισμού 1.400.000 Ευρώ.
  • Ολοκληρώνουμε την ανάπλαση του χώρου των Ηρώων στο Λεβίδι προϋπολογισμού 210.000 Ευρώ.
  • Υλοποιήσαμε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομήσεων, πεζοδρομίων, δημοτικών χώρων. Ενδεικτικά πεζοδρόμια Νοσοκομείου, Σπετσεροπούλου , Ισμήνης κλπ
  • Ασφαλτοστρώσαμε 139.000 τετραγωνικά μέτρα δρόμων.
  • Δημοπρατήσαμε  έργο ασφαλτοστρώσεων προϋπολογισμού 1.860.000 ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των δρόμων που επιδεινώθηκαν από το έργο του φυσικού αερίου.
  •   Δημοπρατήσαμε έργο οδοφωτισμού  προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Υλοποιούμε έργα πολιτισμού στην πόλη και τα χωριά μας

  • Δημιουργήσαμε ψηφιακό Μουσείο Πόλης στο Πετροπούλειο Κληροδότημα.
  • Δημοτική Πινακοθήκη στο κτίριο Τσιχριτζή  (Κάνοντας πράξη μετά από 20 χρόνια την διαθήκη του αειμνήστου Τσιχριτζή).
  • Ολοκληρώνουμε το μουσείο Λαμπράκη στην Κερασίτσα  και το μουσείο Ελιάς και Σιδηροδρόμου στο Ελαιοχώρι.
  • Συντηρούμε και αναδεικνύουμε τα ιστορικά υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου.
  • Δημιουργήσαμε μόνιμο ψηφιακό έκθεμα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης για την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Σταθήκαμε δίπλα στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας και του lock down.

Δημιουργήσαμε 3 νέες δομές κοινωνικής φροντίδας των ευάλωτων συμπολιτών μας.

  • ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία.
  • Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Τρίπολη, για συμπολίτες που δεν έχουν κάποιον να τους φροντίσει.
  • Δημιουργήσαμε το κέντρο κοινότητας, μία δομή που προσφέρει υπηρεσίες σε κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας αλλά και σε πολίτες γειτονικών δήμων
  • Στεκόμαστε στο πλευρό του δημότη και υλοποιούμε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ ύψους 4.510.000 Ευρώ.

Αναβαθμίζουμε τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις προσφέροντας στα παιδιά μας σύγχρονες  και ασφαλείς εγκαταστάσεις άθλησης και παιχνιδιού.

  • Ανακατασκευάσαμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Κανδήλα  στην Βλαχέρνα και το γήπεδο Ελαιοχωρίου.
  • Δημοπρατήσαμε την ανακατασκευή του γηπέδου Φιλικών.
  •   Αντικαθιστούμε τον χλοοτάπητα του γηπέδου στο Λεβίδι, έργο προϋπολογισμού 200.000 Ευρώ.
  • Αναβαθμίσαμε το ταρτάν και τις κερκίδες στο ΔΑΚ.
  • Αναβαθμίσαμε τα 3 γήπεδα τένις στο ΔΑΚ.
  • Εγκαταστήσαμε και λειτουργήσαμε 18 σύγχρονες πιστοποιημένες παιδικές χαρές στην Τρίπολη και τα χωριά μας και δημοπρατήσαμε επιπλέον 6 παιδικές χαρές .

Και τέλος το κολυμβητήριο για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση.

Ένα σημαντικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο είχε ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στο οποίο κατά την έναρξη των εργασιών διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα  στατικότητας του μεταλλικού σκελετού.

Εμείς προτάξαμε αδιαπραγμάτευτα, από την πρώτη στιγμή το θέμα ασφάλειας των παιδιών μας και των χρηστών του κολυμβητηρίου.

Κάναμε συνεχείς, τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την επιπλέον χρηματοδότηση για την στατική ενίσχυση του κολυμβητηρίου.

Υπήρξαν καθυστερήσεις, όχι από εμάς, ακούστηκαν πολλά, (κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα της μη λειτουργίας του κολυμβητηρίου και ζητούμε συγνώμη)όμως εμείς επιμείναμε και πριν από λίγες ημέρες εξασφαλίστηκαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ  και έτσι άμεσα ξεκινούν οι εργασίες, με στόχο το Νοέμβριο να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας ένα σύγχρονο, αλλά κυρίως ένα ασφαλές  κολυμβητήριο.

Αναβαθμίζουμε διαρκώς το πράσινο στην πόλη και στα χωριά.

  • Για πρώτη φορά τα κεντρικά πάρκα μας απέκτησαν διαχειριστική μελέτη, κάτι που ήμασταν υποχρεωμένοι να είχαμε κάνει, ως δήμος, εδώ και πολλά χρόνια.
  • Άμεσα  δημοπρατούμε έργο αναβάθμισης του κεντρικού πάρκου στην Άρεως, ενταγμένο στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
  • Αποκαθιστούμε με νέες φυτεύσεις τα υφιστάμενα πάρκα, τις πλατείες, τις νησίδες και τα παρτέρια.
  • Δημιουργήσαμε μικρές γωνιές πρασίνου σε πολλά σημεία της πόλης μας.
  • Προσθέτουμε δέντρα σε όλα τα έργα ανάπλασης στην πόλη.

 Εκδηλώσεις και  πολιτιστικές δράσεις που διαφημίζουν την περιοχή μας και αυξάνουν την επισκεψιμότητα.

  • Διοργανώσαμε, μετά την πανδημία, με απόλυτη επιτυχία πέρυσι και φέτος τα καλύτερα Πάσχα των τελευταίων ετών και το καλύτερο καρναβάλι.
  • Υλοποιήσαμε χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές και καλοκαιρινές δράσεις και παραστάσεις για παιδιά και μεγάλους και διακοσμήσαμε με πρωτότυπο εορταστικό στολισμό την πόλη και τα πάρκα.
  • Διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία το Tripoli street food καθώς και τις Λευκές Νύχτες σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο κι άλλους συλλόγους.
  • Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πραγματοποιήσαμε πρωτοποριακές δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με τεράστια απήχηση στους δημότες μας και όχι μόνο.
  • Απολαύσαμε για τρία καλοκαίρια θερινό σινεμά με ταινίες για μικρούς και μεγάλους.
  • Οργανώσαμε δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
  • Πραγματοποιήσαμε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, θέατρο σκιών, παιδικά εργαστήρια και θεατρικό παιχνίδι στην Τρίπολη και στα χωριά του δήμου μας.
  • Χαράξαμε, αναδείξαμε και ψηφιοποιήσαμε τις ιστορικές διαδρομές του Μαινάλου σε συνεργασία με τον ΣΑΟΟ.
  • Ξεκίνησε η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στη Νεστάνη σε συνεργασία με τον ΕΟΣ, με στόχο την προσέλκυση μιας ειδικής κατηγορίας επισκεπτών.

Σταθήκαμε δίπλα στην  μαθητιώσα νεολαία βελτιώνοντας το σχολικό περιβάλλον.

  • Ολοκληρώσαμε 159 παρεμβάσεις και ανακατασκευές σε όλα τα σχολεία μας με προϋπολογισμό 405.000 Ευρώ.
  • Ολοκληρώσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση  στα λύκεια Λεβιδίου, Τεγέας.
  • Δημοπρατήσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου της Κανδήλας.
  • Κατασκευάσαμε  τουαλέτες ΑΜΕΑ και ράμπες πρόσβασης στα σχολεία μας.
  • Υλοποιούμε έργο αναβάθμισης σε 5 παιδικούς σταθμούς μας προϋπολογισμού 250.000 ευρώ

Καθαριότητα – περιβάλλον

Είμαστε πολύ περήφανοι όταν καθημερινά συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες, δίνουν συγχαρητήρια για το πόσο καθαρή είναι η πόλη μας και τα χωριά μας.

Εδώ θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό καθαριότητας.

Με προνοητικότητα και σχέδιο αντιμετωπίσαμε το κλείσιμο της χωματερής του Αγίου Βλάσση, χωρίς να μείνουν ούτε μία ημέρα στους δρόμους τα σκουπίδια, αποφεύγοντας εικόνες και καταστάσεις που είχαμε ζήσει και μας είχαν πληγώσει  κατά το παρελθόν.

Διευκολύναμε, αυτό είναι κοινά αποδεκτό, την έναρξη λειτουργίας του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων αφήνοντας οριστικά πίσω μας το τεράστιο πρόβλημα των χωματερών.

  • Αναλάβαμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Προμηθευτήκαμε 565 νέους κάδους απορριμμάτων και 98 νέα καλαθάκια.
  • Πραγματοποιούμε καθημερινά  συνεχείς τεχνικές παρεμβάσεις από τα συνεργεία         μας σε όλο το δήμο ,παρεμβάσεις που πιθανόν να θεωρούνται αυτονόητες αλλά δυστυχώς παλαιότερα δεν γίνονταν , τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό
  • Αποκτήσαμε ένα (1) απορριμματοφόρο και ένα (1) απορριμματοφόρο- καδοπλυντήριο ώστε να μην υπάρχουν οσμές στους κάδους.
  • Ενισχύσαμε το δήμο μας με 5 νέα οχήματα – μηχανήματα έργου.

ΔΕΥΑΤ

  • Ολοκληρώσαμε την μελέτη ασφάλειας του νερού.
  • Εκσυγχρονίζουμε την ΔΕΥΑΤ, με πλήρη ψηφιοποίηση διαδικασιών, με τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό για ένα σύγχρονο σύστημα ύδρευσης.
  • Δημοπρατούμε άμεσα τον Βιολογικό Καθαρισμό στο Λεβίδι.
  • Αντικαθιστούμε και επεκτείνουμε το δίκτυο ύδρευσης κατά 125 χιλιόμετρα.
  • Κατασκευάζουμε νέο δίκτυο αποχέτευσης 52 χιλιομέτρων.
  • Κατασκευάζουμε το αποχετευτικό δίκτυο όμβριων στην περιοχή Φιλικών και στην περιφερειακή οδό με προϋπολογισμό 2.500.000 Ευρώ. Ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο για την πόλη μας.

Αφήνω τελευταίο ,αλλά όχι λιγότερο σημαντικό το έργο  στα χωριά μας.

Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας δώσαμε την ίδια βαρύτητα στα χωριά μας, τα οποία είχαν αδικηθεί, όπως και στην πόλη.

Στο σημείο αυτό ,θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας, τους προέδρους των χωριών μας, το σύνολο σχεδόν των οποίων, βρίσκεται απόψε εδώ, για την άψογη μέχρι σήμερα, συνεργασία μας.

  • Στηρίξαμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, τους στηλοβάτες της τοπικής οικονομίας, με πράξεις και όχι με  λόγια.

Εκτός όλων των έργων, αναπλάσεων, πολιτισμού κλπ, στα χωριά μας που ανέφερα προηγουμένως επιπλέον:

  • Το προσωπικό του δήμου και τα μηχανήματα έργου καθημερινά σχεδόν βρίσκονται στα χωριά μας δίνοντας λύσεις σε προβλήματα.
  • Εκτελούμε έργα αγροτικής οδοποιίας 8.000.000 Ευρώ ποσό ρεκόρ στο δήμο μας.
  • Δημοπρατήσαμε έργα ασφαλτοστρώσεων στα χωριά μας 500.000 ευρώ.
  • Ολοκληρώσαμε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1.800.000 Ευρώ σε τρεις δημοτικές ενότητες.

Συνδημότισσες και συνδημότες, κυρίες και κύριοι

Πολλά και διάφορα θα μπορούσαν ακόμη να παρουσιαστούν, να προβληθούν, από αυτά που επιτελέσαμε, που μας γεμίζουν ικανοποίηση, ίσως και με υπερηφάνεια. Πολλά και διάφορα αυτά που απομένουν, πως περιμένουν, που ζητούν υλοποίηση. Έτσι είναι η ζωή, τέτοια είναι η μοίρα μας … Μια συνέχεια δράσεων και απαιτήσεων, μια αέναη προσπάθεια …

Θεωρώ ότι έκανα και κάνω το καθήκον μου προς τον Δήμο, προς τους συμπολίτες μου. Λειτουργώ, προσπαθώ τουλάχιστον να λειτουργώ, με σύνεση, με μετριοπάθεια, με σεβασμό της άλλης πλευράς, με επίγνωση των δυνατοτήτων μας και της πραγματικότητας. Γι ΄ αυτό και, μέχρι σήμερα, είχαμε μια σωστή και, γενικά, αποδοτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μια συχνή συνεργασία και σε πολλά θέματα συναπόφαση και συμπόρευση με τις Δημοτικές Παρατάξεις της Μειοψηφίας – και τις ευχαριστώ γι’ αυτό . Μας ενώνει ο κοινός στόχος: το καλό του δήμου μας και των δημοτών. Μας διαφοροποιεί η μεθόδευση, η ιεράρχηση στόχων και προβλημάτων, η φιλοσοφία του βίου. Φυσικό και ανθρώπινο – είμαστε όμοιοι οι άνθρωποι, δεν είμαστε όμως ίδιοι κι εδώ έγκειται η ποικιλία και η ομορφιά της ζωής.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχους και συμβούλους, με την συνεργασία και τις ικανότητες και τον κόπο των οποίων προχωράω αισιόδοξος…

Ευχαριστώ ,στα πρόσωπα του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων και του προέδρου εργαζομένων ΔΕΥΑΤ που παρευρίσκονται εδώ και όλους τους εργαζόμενους στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου – κάνουν, βέβαια, την δουλειά τους, αλλά την κάνουν συνειδητά, με πάθος, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, να τον βοηθήσουν, να λύσουν κάθε πρόβλημά του.

Ευχαριστώ την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την συνεργασία μαζί μας, για τα ευήκοα ώτα  … (!!)

(!!)

Ευχαριστώ τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού μας, γιατί στάθηκαν αρωγοί σε κάθε αίτημά μας και βοήθησαν κατά δύναμην ιδιαίτερα ο κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος εκ των πραγμάτων είχε περισσότερες δυνατότητες και τις αξιοποίησε υπέρ του δήμου μας …

Ευχαριστώ τέλος, όλες και όλους τους συμπολίτες, τους πολίτες του Δήμου Τρίπολης, γιατί μας εμπιστεύονται, μας συμπαραστέκονται, υπομονετικά παρακολουθούν την πορεία μας και μας δίνουν δύναμη για την συνέχεια .

Ευχαριστώ. Και συνεχίζουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Όπως ξεκινήσαμε … Όπως συμφωνήσαμε … Όπως το καλό του τόπου μας επιβάλλει …

ΜΑΖΙ οδηγούμε  την ΤΡΙΠΟΛΗ ψηλά!