Τζιούμης: «Άμεση ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου»

"Για να προχωρούν ταχύτερα τα έργα"

Στην επετειακή εκδήλωση «25 Χρόνια Αναπτυξιακή Πάρνωνα», στη Φάμπρικα Πολιτισμού, στο Λεωνίδιο, παρέστη ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τζιούμης εξήρε το έργο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πάρνωνας», στην οποία είναι μέτοχος ο Δήμος Τρίπολης και εν συνεχεία επικρότησε τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που επέφερε ο Νόμος 4674/2020, μέσα από τον οποίο η Εταιρεία «Πάρνωνας» λαμβάνει πλέον τη μορφή Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Συγκεκριμένα τόνισε : “είμαι ένας Δήμαρχος μόλις 10 μηνών κι αυτό που έχω διαπιστώσει είναι η δυσκολία που έχει ένας Δήμος, σαν τον Δήμο Τρίπολης, με στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, να μπορέσει να ωριμάσει έργα. Καταλαβαίνω, λοιπόν, τη δυσκολία που έχουν μικρότεροι δήμοι οι οποίοι δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Είναι εξαιρετικά σημαντική αυτή η θεσμική αλλαγή διότι μας δίνεται η δυνατότητα να συνεργαστούμε με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανότητα των δήμων να ωριμάσουν έργα, να απορροφήσουν χρήματα και εν τέλει να υλοποιήσουν έργα επ’ ωφελεία των πολιτών”.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Τρίπολης έθεσε στον Υφυπουργό Εσωτερικών το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων στη διαδικασία έναρξης των έργων και την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου. “Έως τώρα έχουμε ολοκληρώσει πάρα πολλές δημοπρασίες μεγάλων έργων, αλλά διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή ορισμένων, λόγω γραφειοκρατίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο Νόμος 4412/2016, δηλαδή να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες ώστε από τη στιγμή που ολοκληρώνεται μια δημοπρασία και μέχρι το σημείο εγκατάστασης του ανάδοχου, να μην μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Το εν λόγω θέμα, αξίζει να σημειωθεί, ότι το άκουσε με μεγάλη προσοχή ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές.