Τομάρας: “Κανένα κρούσμα ιλαράς στο Παναρκαδικό”

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ένας νεαρός άνδρας 18 ετών κατέληξε στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της Ιλαράς. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο στη χώρα μας. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς κατά την περίοδο 2016-2018, και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και συνολικά 57 θάνατοι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του arcadiaportal με το διευθυντή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Πέτρο Τομάρα, προέκυψε η διαβεβαίωση ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κανένα περιστατικό ιλαράς δεν έχει διακομισθεί στο νοσοκομείο.

Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 10/5/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.819 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. (Αναλυτικές πληροφορίες στις εβδομαδιαίες και μηνιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις, παρακάτω)

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Όπως τόνισε ο κ. Τομάρας Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι εξαιρετικά σημαντική για τη πρόληψη κάθε μεταδοτικής ασθένειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ