Συνδεδεμένη 52 ευρώ στο πορτοκάλι

Το δρόμο για την πληρωμή των συνδεδεμένων στη φυτική παραγωγή, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες ανοίγει η υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια. Το θέμα της πληρωμής έχει καθυστερήσει η συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο, το ύψος της οποίας ακόμα δεν έχει οριστεί.

Αλλαγές εν τω μεταξύ από τις ενδεικτικές τιμές φέρνουν οι ενισχύσεις σε κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια και σπόρους σποράς. Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, το γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας για το 2017 υπολείπεται της έκτασης αναφοράς των 14.200 εκταρίων ανεβάζει την τιμή της ενίσχυσης στα 49,3 ευρώ το στρέμμα από τα 35,3 ευρώ που είχε οριστεί ως ενδεικτική τιμή.

Το ίδιο ισχύει και για τα πορτοκάλια, με την ενίσχυση να ανεβαίνει στα 52 ευρώ το στρέμμα από τα 41,1 ευρώ ως ενδεικτική τιμή.

Αντίθετα, στους σπόρους σποράς, το γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση καλλιέργειας στον τομέα των σπόρων σποράς για το 2017 ξεπερνά την έκταση αναφοράς των 4.285 εκταρίων, οδηγεί στον υπολογισμό του ύψους του ανά μονάδα ποσού στήριξης με τη διαίρεση του ετήσιου προϋπολογισμού προς την επιλέξιμη έκταση, με αποτέλεσμα η ενίσχυση να μειώνεται στα 31,26 ευρώ το στρέμμα, από το ύψος των 68,4 ευρώ το στρέμμα που οριζόταν ως ενδεικτική τιμή.

Στη σηροτροφία, τέλος, το ύψος της ενίσχυσης παραμένει ως είχε οριστεί στα 248 ευρώ το κουτί.

Δούσκα Ελένη