Το πολυπόθητο “φιλί ζωής” αναμένει το Ξενία Σπάρτης (φωτό)

Ένας χώρος που εκπέμπει ... εγκατάλειψη περιμένει καρτερικά την επόμενη ημέρα!

Το πολυπόθητο φιλί ζωής αναμένει το Ξενία Σπάρτης και μαζί του όλη η σπαρτιατική κοινωνία, ώστε να γίνει επιτέλους πράξη η βιοκλιματική αναβάθμιση του εν λόγω διατηρητέου μνημείου της λακωνικής πρωτεύουσας.

Όπως φαίνεται μέσα από το φωτογραφικό υλικό του FLY, η εγκατάλειψη στον άλλοτε εμβληματικό χώρο είναι εμφανής, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί ότι το Ξενία για χρόνια ήταν ένα … κακόφημο μέρος, λόγω των παράνομων συμπεριφορών που παρατηρήθηκαν κατά καιρούς.

Για αρκετές δεκαετίες, ένα πραγματικό στολίδι της Σπάρτης παραμένει αναξιοποίητο. Οι δημοτικές αρχές εναλλάσσονταν, κάνοντας διάφορες ενέργειες, για να βγάλουν από το τέλμα το χώρο, μέχρι που το Μάιο του 2017, η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Βαλιώτη ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ. Ακολούθησε το 2020 η υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου μεταξύ δήμου Σπάρτης και αναδόχου και έκτοτε οι πολίτες της λακωνικής πρωτεύουσας αναμένουν τη μετατροπή του Ξενία σε διοικητικό – πολιτιστικό – τουριστικό κέντρο, αλλά και τη βιοκλιματική αναβάθμισή του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.8 εκατ. Ευρώ, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται στα τέλη του 2023 και θα περιλαμβάνει μία πολυλειτουργική αίθουσα, χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθεσιακή αίθουσα και γραφεία για τις υπηρεσίες του δήμου Σπάρτης.

Ας ελπίσουμε ότι η αναγέννηση του Ξενία δεν θα αργήσει …