Το 2027 τα νέα Canadair DHC-515 στην Ελλάδα

Μεγάλες οι δυνατότητες των νέων Canadair

Η De Havilland Canada υποστηρίζει ότι «(η De Havilland Canada) είναι σε επαφή με Έλληνες αξιωματούχους για τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη DHC-515, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε επίσης σε τακτική επαφή με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για το ζήτημα προμήθειας ανταλλακτικών και υπηρεσιών στον υφιστάμενο στόλο των Canadair».

Στο κρίσιμο ερώτημα για το πότε θα ενταχθούν στο δυναμικό της χώρας τα Canadair DHC-515, ο εκπρόσωπος της καναδικής εταιρείας αναφέρει ότι «αυτή την περίοδο εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την Ελλάδα, για να κλείσουν οι συμφωνίες προμήθειας».

Όπως λέει, «η παραγωγή θα ξεκινήσει μόλις υπογραφούν οι συμφωνίες» ενώ «οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται πριν την αντιπυρική περίοδο του 2027», δίχως να αποκλείεται να γίνουν και εντός του 2026.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Αντισμήναρχος Δημήτρης Ρώτας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην ανανέωση του στόλου των Canadair.

«Τα 415 όντως είναι καινούρια αεροπλάνα, καλύπτουν τις προδιαγραφές. Τα 215 θέλουν αλλαγή. Και σίγουρα με κάποιες κινήσεις που μπορούν να γίνουν μέσω της ΕΕ, με χρηματοδοτήσεις, το κόστος μπορεί να επιμεριστεί. Όπως γνωρίζουμε, έχουν ήδη γίνει οι κινήσεις και για τα 515, ώστε να είμαστε από τους πρώτους που θα τα παραλάβουν. Τα 515 έχουν τεράστιες, τρομακτικές δυνατότητες, καμία σχέση με τα 215. Και λόγω της εμπειρίας του προσωπικού μας θα ενταχθούν άμεσα στο δυναμικό» προσέθεσε, καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ.