Τελικά … Επιστρεπτέα ή Μη η Προκαταβολή;

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να μην επιστρέψουν τίποτα πίσω στο κράτος; Τι είπε ο Σκυλακάκης

Το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι κομμάτι της εξατομίκευσης είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε κύκλο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην επιστρέψουν τίποτα στο κράτος, απάντησε: “ Ναι, αυτό σας ξανά λέω είναι κομμάτι της εξατομίκευσης .Γιατί μεταξύ του ισχυρισμού αυτού που είναι ανθρωπίνως κατανοητός και της πραγματικότητας όπως θα τη δούμε στα στοιχεία των επιχειρήσεων υπάρχει μια απόσταση. Εμείς θα μετρήσουμε πολύ προσεκτικά και θα βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο “.
Σε ερώτηση εάν η πρώτη, δεύτερη και τρίτη επιστρεπτέα θα είναι τουλάχιστον κατά 50% μη επιστρεπτέα και εάν η 5η και 6η επιστρεπτέα θα είναι κατά 70% μη επιστρεπτέα απάντησε “Ο τρόπος που θα μετρήσουμε δεν είναι κατά δήλωση. Δηλαδή το ότι μας λέει κάποιος επιχειρηματίας ότι έχει πρόβλημα μπορεί να έχει. Το καταλαβαίνω απολύτως μετά από αυτήν την μεγάλη δυσκολία αλλά εμείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πραγματικά στοιχεία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες κρατήθηκαν κλειστές και πήραν όμως σημαντικές ενισχύσεις από το κράτος στη διάρκεια αυτή. Θα πρέπει να μετρήσουμε, να δούμε τι έχουν, δεν είναι κάτι το οποίο είναι κακό.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δανεισμό που αύξησαν τις καταθέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό είναι προφανές καθώς έχουμε μια αύξηση 13 δισ.ευρώ στις καταθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι εξ αυτών είναι από επιχειρήσεις. Όλα αυτά λοιπόν εμείς θέλουμε να τα μετρήσουμε. Το τι συμβαίνει θα μετρήσουμε πολύ προσεκτικά. Από εκεί και πέρα όποιοι έχουν ανάγκη βοήθειας χωρίς καμία αμφιβολία διότι κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας ή ίδια η βιωσιμότητα της επιχείρησης θα βοηθηθούν, αλλά επιτρέψτε μου πρώτα να μετρήσουμε και μετά να κάνουμε την παρέμβαση” .
Kαι συνέχισε λέγοντας ότι “Οι παρεμβάσεις μας θα είναι έγκυρες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία διότι τώρα υπάρχει επιστρεπτέα 5, συνεπώς οι επιχειρήσεις θα έχουν άμεσα βοήθεια. Υπάρχουν τα ενοίκια. Ήδη για την επιχείρηση η μη πληρωμή του 80% των ενοικίων είναι πολύ σημαντική ανακούφιση διότι κανονικά τα ενοίκια καλύπτονται από την επιστρεπτέα. Εδώ λοιπόν ερχόμαστε εμείς και δίνουμε κάτι επιπλέον” και επανέλαβε ” θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική αλλά θα μου επιτρέψετε να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα και σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις”.
Όσον αφορά στα στοιχεία των επιχειρήσεων και το τζίρο τους είπε ότι αυτά “θα τα μάθουμε πολύ νωρίς. Με το mybusinessSupport θα έχουμε μια πλήρη εικόνα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου: To τι συνέβη στο χριστουγεννιάτικο τζίρο έτσι ώστε να παρέμβουμε αμέσως μετά τις 10 Ιανουαρίου- που δεν είναι πολύ μακριά στην επιστρεπτέα 5 αλλά και ένα καινούργιο εργαλείο το οποίο θα αφορά επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο που επιβαρύνθηκαν όχι λόγω απώλειας τζίρου αλλά λόγω μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά στη διάρκεια του τζίρου. Επίσης θα έχουμε και μια πρώτη εικόνα το τι έχει συμβεί στα κέρδη των επιχειρήσεων πολύ νωρίς. Θα ζητήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα να έχουμε αυτήν την εικόνα της επιχείρησης “.