Τάρτα με μανιτάρια πράσα και σίγκλινο

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
500 γρ ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (πλευρώτους, κανθαρέλες, σαμπινιόν)
150 γρ ψιλοκομμένο σίγκλινο
100 γρ τριμμένη γραβιέρα
2 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένο το άσπρο μέρος μόνο
2 φλ τσ κρέμα γάλακτος ή αδιάλυτο εβαπορέ γάλα
4 αυγά
2 κ σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ σ βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι και πιπέρι
λίγο βούτυρο και αλεύρι για το άλειμμα

Τρόπος παρασκευής
1. Αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο την ταρτιέρα και αλευρώσετε την ελαφρά. Ανοίξτε το φύλλο της σφολιάτας έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα και απλώστε το στην ταρτιέρα.

2. Κόψτε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν και τρυπήστε την με πιρούνι, σε διάφορα μέρη. Ψήστε την σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 170ο για 10′. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει.

3. Ζεσταίνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, μέχρι να μαλακώσουν. Κόβετε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και τα ρίχνετε στα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και πράσα. Ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να σοταριστούν καλά και τα αδειάζετε σε μπολ.

4. Προσθέτετε το σίγκλινο, τη γραβιέρα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά τη γέμιση και την αδειάζετε στη μισοψημένη βάση της τάρτας.

5. Προθερμαίνετε το φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο και ψήνετε την τάρτα για 40′-45′. Όταν ψηθεί, την αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε κομμάτια.