Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας, την περασμένη Τρίτη, συμμετείχαν δυναμικά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο τα αιτήματά τους. Την ίδια ώρα, έλαβαν απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ύστερα από σχετική συζήτηση στο μπλόκο, συντονιζόμενοι με τις κινήσεις των παραγωγών της Πελοποννήσου κι ευρύτερα της χώρας.

Ανάπλαση Παλαιολόγου | Δικαιώθηκε ο εργολάβος 

Το φως της δημοσιότητας είδε το πρακτικό της συνεδρίασης του Τεχνικού Συμβουλίου της 22ας Ιανουαρίου, η οποία είχε ως πρώτο θέμα την εξέταση της ένστασης της εταιρείας ΔΟΜΗΚΑΤ, αναδόχου του έργου ανάπλασης της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, κατά της ειδικής διαταγής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σπάρτης. Μάλιστα, τονίζεται ότι η μη συμμόρφωση στις εντολές της ειδικής πρόσκλησης δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου, ο οποίος τελικώς την εκτέλεσε σε εύλογο και τεχνικά αποδεκτό χρόνο.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση για το θέμα της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ζητά με αίτημά της προς τον πρόεδρο του ΔΣ Σπάρτης η Ντία Τζανετέα.

Με απευθείας ανάθεση η αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού & Θρησκευμάτων, επιχειρεί ξανά ν’ αναθέσει την επικαιροποίηση της μελέτης Εφαρμογής και Τευχών Δημοπράτησης για το έργο «Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης και προσαρμογή του για τη στέγαση των ΓΑΚ Ν. Λακωνίας», αυτήν τη φορά με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης (λόγω των δύο διαδοχικά άκαρπων διαγωνισμών)», επισημαίνει ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.

Τελικά, τι παίζει με την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης;

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ενημερώνουμε ότι δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Λακωνίας – Ν.Μ. Σπάρτης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η διοικήτρια Εύη Παπαγεωργίου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σπάρτης, όπως ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή με τον Άρη Πορτοσάλτε που μεταδίδει ο Fly fm 89,7, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα αυτό από ακροατή, ύστερα και από τις παραιτήσεις παθολόγων που καταγράφηκαν. Πρώτα από όλα γίνονται μετακινήσεις γιατρών και δεν πρόκειται να κλείσει η Παθολογική, αλλά είναι μέσα στις πρώτες προκηρύξεις γιατρών που κάνουμε, απάντησε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για το πολύκροτο ζήτημα των τελευταίων ημερών στη Λακωνία.

Ένα βήμα ακόμα προς το φράγμα της Κελεφίνας

Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα συνάντησε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Σύμφωνα με τον υπουργό, το έργο του φράγματος της Κελεφίνας προχώρησε στην επόμενη φάση του.

Νεότερα για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε στον κύριο Δαβάκη σε πρόσφατη συνάντησή τους ότι αναφορικά με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης βρισκόμαστε στο στάδιο εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής και των Τευχών Δημοπράτησης, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος περίπου τον Απρίλιο, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πρόκειται για ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 40.000.000€, έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και μου επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι η κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης (ΝΑΜΣ), θα προχωρήσει απρόσκοπτα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Κλειστό το … Κλειστό Γυμναστήριο του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης

Λόγω εργασιών συντήρησης στο Κλειστό Γυμναστήριο 2ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου Σπάρτης, σας γνωρίζουμε ότι το γυμναστήριο θα παραμείνει κλειστό για λίγες ημέρες, έως ότου περατωθούν οι εργασίες.

Δίχως τέλος οι συλλήψεις στη Λακωνία

Συνελήφθησαν, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 45 και 56 ετών, αντίστοιχα, γιατί ο 45χρονος κατείχε μικροποσότητα ηρωίνης, την οποία στη θέα των αστυνομικών, απέρριψε στο έδαφος, ενώ στην κατοχή του 56χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.

Επιπλέον συνελήφθη, σε τοπική κοινότητα του δήμου Σπάρτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, 17χρονος ημεδαπός, γιατί λίγο νωρίτερα αφαίρεσε από αγρόκτημα -4- πασσάλους. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη 54χρονη ημεδαπή, μητέρα του 17χρονου, για παραμέληση της εποπτείας του.

Παράταση ζητά ο Παναρίτης

Παράταση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Γιάννης Παναρίτης.

Παρ’ ολίγον ατύχημα!

Γλίτωσαν τα χειρότερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Σπάρτης στην καθαριότητα, καθώς πολίτης έριξε στάχτη μέσα σε χαρτόκουτο και στη συνέχεια το εναπόθεσε σε κάδο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά, όπως ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κύριος Γιαννόπουλος. Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν φορτωθεί το χαρτόκουτο στο απορριμματοφόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποκαλύπτει σε σχετική ανάρτηση ζητώντας από τους δημότες Σπάρτης να επιδεικνύουν προσοχή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ξανά στο επίκεντρο το Κ.Υ. Καστορείου 

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, τέθηκε εκ νέου το θέμα της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καστορείου. 

Καλά νέα για το δήμο Σπάρτης

Στο πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων εντάχθηκε ο δήμος Σπάρτης.

ΑΕΝ Λακωνίας | Σειρά έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την πρόθεσή του να προβεί στην απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού οποιασδήποτε βαθμίδας, για δύο (02) έτη, στη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΛΑΚΩΝΙΑΣ, για την άμεση λειτουργία της νεοϊδρυθείσας Ακαδημίας, με έδρα την Νεάπολη του Δήμου Μονεμβασίας.

Πολύωρη διακοπή νερού στη Σπάρτη και τα περίχωρα

Από την Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης  ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 27/02/2024 θα γίνει γενική διακοπή νερού στην πόλη της Σπάρτης και στα περίχωρα από τις 8:30 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι. Η διακοπή νερού κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εγκατασταθούν και να τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί ελέγχου του εσωτερικού δικτύου για την διαχείριση πίεσης και την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων στις υποδομές του εσωτερικού δικτύου της πόλης της Σπάρτης.

Στις επάλξεις και στο … δρόμο οι φορείς του νομού 

Στην κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου συμμετέχουν μεταξύ άλλων ΟΕΒΕΛ, Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, ΑΔΕΔΥ και Λογιστές Φοροτεχνικοί, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 10.30 στο πάρκο του ΟΤΕ.

Μπαράζ διακοπών ρεύματος

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν την ΚΥΡΙΑΚΗ 25/02/2024 από ώρας 08:00 έως 11:30 τα τμήματα των οδών Τρακοσίων, Ηρακλειδών, Θερμοπυλών και Διοσκούρων, από τη συμβολή των οδών Λεωνίδου έως Λυσάνδρου και Διενεκούς, τμήμα της Άγιδος μεταξύ των οδών Διοσκούρων έως Τριακοσίων, τμήμα της Λυσάνδρου από Θερμοπυλών έως Διοσκούρων, τμήμα της Λεωνίδου από Τριακοσίων έως Διοσκούρων και ανώνυμος οδός από Άγιδος έως Ηρακλειδών .

Τέλος, γενική διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 25/02/2024 από ώρας 11:30 έως 15:00 στα τμήματα των οδών Μενελάου και Όθωνος Αμαλίας από την συμβολή την Αγησιλάου έως Παλαιολόγου, οδός Καπετάν Ζαχαριά, η οδός Ταυγέτου, τμήμα Γκορτσολόγου, από Αικ.Γρηγορίου μέχρι Μενελάου, καθώς και το τμήμα της Παλαιολόγου από την συμβολή της Οθ.Αμαλίας μέχρι Εθνικής Αντιστάσεως.

Συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο 

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης αστυνομικής επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε 1.062 άτομα, καθώς και σε 803 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 87 και συνελήφθησαν 58 άτομα.

Στη Λακωνία, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για ναρκωτικά, δύο αλλοδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, τέσσερα άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και ένας αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

Η βενζίνη τραβά την… ανηφόρα!

Αύξηση 10 λεπτών σε σχέση με τον περασμένο μήνα καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου κίνησης στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, όπως αποκάλυψε στην πρωινή ζώνη του Fly ο κύριος Ασμάτογλου, εκ μέρους της ΠΟΠΕΚ. Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την τιμή, αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. Στο πετρέλαιο θέρμανσης βρισκόμαστε 25% κάτω σε σχέση με πέρυσι λόγω οικονομικής δυσχέρειας του καταναλωτή,  όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κύμα μαζικών αποχωρήσεων στο ΕΣΥ

Σε λειτουργικό αδιέξοδο βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, όπως υπογράμμισε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κύριος Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος τόνισε ότι με μετακινήσεις δεν καλύπτονται τα κενά που δημιούργησε το κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Οι αμοιβές είναι χαμηλές, οι συνθήκες εργασίας είναι δυσμενείς και οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, σημείωσε χαρακτηριστικά και σχολίασε ότι τα απογευματινά χειρουργεία υποδηλώνουν ότι πλέον γίνεται στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα.