Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Μπήκαν τα θεμέλια για βελτίωση των διμερών σχέσεων

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν αντίκτυπο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ως «ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιε πηγές, η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Πλάνα από τη συνάντηση και το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα. Συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα», υπογραμμίστηκε, εξάλλου.

Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά πως «η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία».

Τα τρία σημεία στα οποία συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Σύμφωνα, πάντα, με κυβερνητικές πηγές, «δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών»

Υπάρχουν τρία σημεία που οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν:

Να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο και
Να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν αντίκτυπο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Χαρά και ικανοποίηση για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας εξέφρασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν αντίκτυπο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε τα εξής:

Χαιρόμεθα και για την επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκικής δημοκρατίας. Πάντα λέμε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών έχουν αντίκτυπο και στη ζωή και τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αντίθετα οι κακές σχέσεις που καμιά φορά συμβαίνει να υπάρχουν μεταξύ δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών κι αυτές έχουν αντίκτυπο που όπως λέει ο λαός αισθανόμαστε στο πετσί μας.

Γι’ αυτό κάθε βήμα που γίνεται για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.

Εμείς με αυτά τα αισθήματα ήρθαμε κοντά σας σε αυτό το σπίτι της Ελλάδος. Ευχόμεθα να έχετε καλή επιστροφή στην Ελλάδα και επιτυχία σε όλα τα ταξίδια σας. Υπάρχει μια μεγάλη διεθνής κινητικότης, λόγω και του πολέμου φυσικά στην Ουκρανία. Και ευχόμεθα όλες οι προσπάθειές σας να είναι επιτυχείς και η συμβολή της Ελλάδος όπως πάντοτε να είναι προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ευημερίας των ανθρώπων και των λαών.