Κωνσταντινούπολη: Ο χαλαρός διάλογος Μητσοτάκη – Ερντογάν περί σπορ εμφάνισης & τσαγιού

Η συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Το σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, το τέταρτο των δύο ηγετών σε τρία χρόνια, πραγματοποιείται εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και στο μεσημεριανό γεύμα που έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν έναν χαλαρό διάλογο, περί σπορ εμφάνισης και τσαγιού.

Ο διάλογος των δύο ηγετών:

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Είδατε ότι δεν θα είναι και πολύ επίσημα σήμερα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι καλύτερα έτσι;

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Να είμαστε άνετα. Παρατήρησα προηγουμένως ότι σε διάφορες συναντήσεις σας, έχετε και δεύτερη ενδυμασία, πιο σπορτίφ.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το κάνω πάντα. Και νομίζω ότι προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις η χαλαρή ενδυμασία..Και εσείς όμως ντύνεστε σπορ έχω παρατηρήσει.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Προτιμώ την πιο χαλαρή ενδυμασία, κυρίως το Σαββατοκύριακο. Θέλετε να πιείτε κάτι πριν; Καφέ, τσάι;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το νεράκι είναι μια χαρά. Ευχαριστώ πολύ. Εκτός εάν πάρετε και εσείς ένα τσάι, οπότε θα πάρω και εγώ.

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως παρέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.