Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου: Η τιμωρία του να είσαι συνεπής!

Σημαντικές πληροφορίες για την εξαγγελλόμενη «δήθεν» βελτίωση της πλατφόρμας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, προς όφελος των δανειοληπτών δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου

Διακινούνται τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα για την εξαγγελλόμενη «δήθεν» βελτίωση της πλατφόρμας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, προς όφελος των δανειοληπτών δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου.

Πέραν του ότι η πασιφανής ομοιομορφία των δημοσιευμάτων παραπέμπει σε «διαρροή» από κάποιο υπουργικό γραφείο, τα δημοσιεύματα αυτά, ουδέν νεότερο κομίζουν σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ και πάλι παραπέμπεται η νομοθέτησή των προβλέψεων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ως Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τις -σκόπιμα θεωρούμε- διαστρεβλωμένες πληροφορίες που διακινούνται, και να υπογραμμίσουμε τους κινδύνους που υποκρύπτονται για τους δανειολήπτες με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, πίσω από την διακινούμενη εδώ και μήνες «πρόνοια» της κυβέρνησης.

Πρώτον, οι δανειολήπτες ελβετικού δεν είναι μόνο 10.000, αλλά πρόκειται για περί τις 70.000 δανειακές συμβάσεις, με τουλάχιστον 2 ενεχόμενους σε καθεμία. Από αυτές τις συμβάσεις, είναι σαφές λόγω της μεταβολής της ισοτιμίας, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολλαπλάσια των 10.000. Για όσες δε από τις συμβάσεις φαίνονται εξυπηρετούμενες, αυτό οφείλεται στις αλλεπάλληλες συμβάσεις ρύθμισης που εξαναγκάζονται να υπογράφουν οι οφειλέτες, με όρους που επεκτείνουν ουσιαστικά στο διηνεκές την εξόφληση της οφειλής.

Δεύτερον, η κυβέρνηση διευρύνοντας τα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, παραδέχεται την εξ αρχής μέχρι τώρα αποτυχία της, και επιχειρεί την δια της τεθλασμένης οδού ευρωποίηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται πρωτίστως τα τραπεζικά ιδρύματα που το τελευταίο εξάμηνο «ενθαρρύνουν» τους δανειολήπτες ελβετικού να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ.

Τρίτον, η εξαγγελλόμενη ρύθμιση για την ένταξη των οφειλών σε ελβετικό φράγκο στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, υποκρύπτει λοιπόν την δια της μετατροπής του νομίσματος επιχειρούμενη αποδυνάμωση των τριών ακόμα συλλογικών αγωγών που πρόκειται να συζητηθούν στο τέλος του 2025 στον Άρειο Πάγο. Διότι, αυτό που παραλείπει η κυβέρνηση να ομολογήσει δημόσια, είναι ότι υπάρχει όρος στη ρύθμιση που παράγεται από την πλατφόρμα, με τον οποίο ο δανειολήπτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραιτηθεί από κάθε εκκρεμές ένδικο βοήθημα και από κάθε εξώδικη δήλωση.

Επομένως, συστήνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα όσα θριαμβευτικά διακινούνται στα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, καθώς μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το τί πρόκειται να νομοθετηθεί.

Η “τιμωρία” του να είσαι συνεπής!

Τέλος, κατά τον πανελλήνιο Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, αν η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο διακαώς να νομοθετήσει επί δικαίας βάσεως για τους δανειολήπτες ελβετικού, ας νομοθετήσει την επαναφορά ΟΛΩΝ των δανείων στην ισοτιμία της ημερομηνίας εκταμίευσής τους.

Αντί να γίνονται, λοιπόν, στο ΥΠΟΙΚ μονομερείς συναντήσεις και συσκέψεις, για την εξεύρεση μιας… “βιώσιμης” λύσης, ας λάβουν υπ΄οψιν τους τις προτάσεις του καθ΄ύλην αρμόδιου πανελλήνιου σωματίου, καθήμενοι στο τραπέζι συζητήσεων μαζί του.

Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να δημιουργούνται πολίτες δυο ταχυτήτων. Δεν μπορεί να μένουν απροστάτευτοι για ακόμη μια φορά οι “συνεπείς”, όσοι με τόσο κόπο και στερήσεις αποπληρώνουν ανελλιπώς ή έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειό τους. Δάνειο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αρχικά έλαβαν (λόγω της ύπαρξης της καταχρηστικής, όπως αυτή κρίθηκε στην Ευρώπη, ρήτρας).

Αν πάλι αυτό με την πρώτη ματιά φαίνεται… υπερβολικό, ας παροτρύνει η κυβέρνηση το ανώτατο κρατικό δικαιοδοτικό όργανό της, να εφαρμόσει τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να αποστείλει ως υποχρεούται, προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να λυθεί το ζήτημα των δανείων μας με τον ίδιο δίκαιο τρόπο που λύθηκε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ή η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη μόνο όταν πρόκειται να αποφασίσει προς όφελος των ισχυρών;