Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – Τα δρακόντεια μέτρα της ΕΛΑΣ

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 3.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της συμφωνίας. Για πάνω από 600.000 διαδηλωτές έκανε λόγο ο Στέργιος Καλόγερος, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα και διαδηλωτές από την Κρήτη.

Οι αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή στα εθνικά οδικά δίκτυα στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς χιλιάδες πούλμαν και αυτοκίνητα μεταφέρουν διαδηλωτές στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα. Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς οι αναρχικοί διοργανώνουν αντισυγκέντρωση στη 1μμ στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ έως και 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δύο drones και ένα ελικόπτερο θα μεταδίδουν εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ

Περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος έχει ήδη απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση οχημάτων. Από τις 10 το πρωί η τροχαία θα προβαίνει σε έκτακτες ρυθμίσεις, τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και γύρω από τους χώρους στάθμευσης των λεωφορείων. Από την ίδια ώρα κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του Μετρό: Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση.

Παράλληλα, θα στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση συνάντησης των αναρχικών με όσους θα διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιπλέον τρία περιπολικά της Άμεσης Δράσης και άνδρες της ΔΙΑΣ, θα βρίσκονται στα διόδια Αφιδνών για παν ενδεχόμενο. Όλα τα λεωφορεία που θα έρθουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο θα σταματούν στα διόδια Αφιδνών και θα συνοδεύονται από περιπολικά. Όπως συνέβη και πέρυσι, τα λεωφορεία θα σταθμεύον στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των ομιλητών που θα απευθυνθούν στους συγκεντρωμένους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ, ο Νίκος Λυγερός, Μαθηματικός, γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ και ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΙΣΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, το 66% των πολιτών λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών, με το 67,4% να ζητά τη διεξαγωγή εκλογών το αργότερο έως τον Μάιο.

Δημοψήφισμα για τις Πρέσπες ζητούν ο μεγάλος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο ηθοποιός Τάσος Λιγνάδης, ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης, ο σεναριογράφος και ηθοποιός Μιχάλης Ρέππας, ο τραγουδιστής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας κ.α.