Στον Ταΰγετο πεζοπορεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Ν/Α Λακωνίας

Όλες οι λεπτομέρειες

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων κ Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) πραγματοποιεί το ΣΚ 24-25/09 πεζοπορική/ορειβατική εξόρμηση στον Ταΰγετο , συγκροτώντας 2 ομάδες: α) ομάδα με σκοπό την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου, την πυραμίδα του Ταΰγετου (2407 μέτρα) με προοπτική να απολαύσουμε την μαγευτική ανατολή του ηλίου πάνω στην αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου .
β) ομάδα με σκοπό την ανάβαση στην κορυφή του Χαλασμένου (2204μ), πιθανόν η πιο δύσκολη και η πιο δυσπρόσιτη στον Ταΰγετο. Και για αυτούς που γνωρίζουν καλά το βουνό είναι ίσως η πιο όμορφη και εντυπωσιακή.
O Ταΰγετος είναι μια απο τις πιο παλαιές περιοχές που αναδυθήκαν απο την θάλασσα ,σύμφωνα με τα πορίσματα των γεωλόγων και ειναι παράλληλα και μια απο τις πιο πλούσιες σε ιστορία και μυθολογικές παραδόσεις περιοχή.
Απο πολύ νωρίς η οροσειρά συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε το όνομα της απο την Ταϋγέτη μιαν απο τις Πλειάδες ,τις κόρες δηλαδή του Ατλάντα και της Πλειόνης, που κατέληξαν να γίνουν αστέρια στον αστερισμό του Ταύρου γιατι σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου δεν άντεχαν να βλέπουν τον πάτερα τους να βασανίζεται σηκώνοντας στους ωμούς του τον Ουρανό. Η Ταϋγέτη ηταν μια πανάρχαια τοπική θεότητα ακόλουθος πιθανόν της Αρτέμης ,της θεάς του κυνηγιού. Ο Παυσανίας αναφέρει πως η μητέρα της η Λητώ απο τις κορυφές του Ταΰγετου καμάρωνε την αθάνατη κόρη της οταν κυνηγούσε εκει,άλλοτε στον Ταΰγετο και άλλοτε στον Ερύμανθο κατα τον Όμηρο. Ο Παυσανίας επίσης αναφέρει την κορυφή Ταλετον,την οποια λένε ιερή του Ήλιου.
Η (α) ομάδα θα ακολουθήσει την διαδρομή Καταφύγιο-Γούβες-Πόρτες-Προφήτης Ηλίας(2407μ ) επιστροφή από την ιδία διαδρομή.
Αναχώρηση την Κυριακή 01.30 πμ από Μολάους με ΙΧ για το καταφύγιο Ταΰγετου (συνάντηση Super Market Αφοί Παναγιωτόπουλοι).
Εκκίνηση πεζοπορίας περίπου στις 03.30 πμ . Ώρες πορείας: 5 Β.Δ: Β ΜΕΤΡΙΑ ΥΔ 850μ Συντονιστές Τάσος Πριφτάκης 6976866517 Ελένη Μιχαλβεη 6975853308
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός, φακός.
Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής το συντομότερο δυνατό μέχρι το Σάββατο μεσημέρι.
Η (β) ομάδα θα ακολουθήσει την διαδρομή Καταφύγιο-Πόρτες-Αλογογουβες-Σάπια Ράχη-Χαλασμένο(2204μ), επιστροφή από την ιδία διαδρομή.
Διανυκτέρευση σε σκηνές στην θέση Πόρτες ,εκκίνηση πεζοπορίας την Κυριακή περίπου στις 07.30πμ
Αναχώρηση το Σάββατο 15.00 μμ από Μολάους με ΙΧ για το καταφύγιο Ταΰγετου (συνάντηση Super Market Αφοί Παναγιωτόπουλοι).
Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως υψηλής δυσκολίας, περιλαμβάνει τμήματα που χρειάζονται προσοχή (τεχνικά περάσματα) προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση και εμπειρία.
Ώρες πορείας: 10 Β.Δ: Γ Δύσκολη YΔ 1450μ
Συντονιστές : Κυριάκος Κώστας:(6937243745 Λιάρος Δημήτρης-Μύρωνας 6938426877 Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής το συντομότερο δυνατό μέχρι την Παρασκευή 23/09
Μαζί μας έχουμε απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.
Οι ορειβάτες ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον.