Παρέμβαση Παναρίτη για πρόστιμα από φορολογικούς ελέγχους

Τι αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο μας έγινε αποδέκτης παραπόνων από μέλη μας και λογιστές αυτών σχετικά με τον  κίνδυνο επιβολής προστίμων από μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν κατά την ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων. Με επιστολή του στις 12/09/2022, οΣύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών με θέμα: «Μη επιβολή προστίμων στις υπολειπόμενες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις» παρουσίασεσωρεία δυσκολιών που αντιμετώπισαν κατά την ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων και των λοιπών οικονομικών στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λόγω τεχνικών λεπτομερειών σφαλμάτων του συστήματος.

Το φαινόμενο αυτό αναστάτωσε τα λογιστικά φοροτεχνικά γραφεία τα οποία έχασαν πολύτιμο χρόνο και πλέον είτε υπάρχουν εκκρεμείς μη αναρτημένες δηλώσεις είτε εντοπίζουν σφάλματα που χρήζουν τροποποίηση διόρθωση. Ο κίνδυνος πλέον για την επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις αυτές είναι εμφανής πιέζοντας τουςφορολογούμενους.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Δεδομένων των συνθηκών και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο εμπορικός κόσμος, η επιβολή προστίμου χρήζει επανεξέτασης. Η ήδη τεταμένη οικονομικήκατάσταση δεν μπορεί να δεχθεί άλλη οικονομικό πλήγμα. Πιστεύοντας στις προθέσεις της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων και πολιτών παρακαλούμε θερμά όπως επανεξετάσετε το θέμα και προβείτε στις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες για την αποφυγή επιβολής προστίμων.

                                                                                                                               

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ