Στο Μαξίμου οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Κατατέθηκαν οι σχετικές επιστολές

Με ένα αιχμηρό κείμενο και σύμμαχο τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη σύμφωνα με τον οποίο: «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας», χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες δεν έκρυψαν την οργή και την απογοήτευσή τους, απευθυνόμενοι στα μέλη της Ευρωβουλής και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, κο Didier Reynders,  για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα και την αντιμετώπισή τους, όπως οι ίδιοι περιγράφουν με πραγματικά περιστατικά και νομικά επιχειρήματα, ως Ευρωπαίους πολίτες ξεχωριστής κατηγορίας που για χάριν των ισχυρισμών Ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και χρόνιων πολιτικών παραλείψεων εφαρμόζεται η κατ’ αποκοπή και περιστασιακή παραβίαση των κανόνων, κατά τρόπο ώστε οι μείζονες πολιτικοί στόχοι που η Ένωση κλήθηκε να υπηρετήσει να μένουν ευχολόγια κενά περιεχομένου, όπως αναφέρουν.

Αφού βρεθήκαν, όπως υποστηρίζουν στη δυσάρεστη θέση να καταγγέλλουν την Ελληνική Δημοκρατία με πιθανή ακόμη και τη συνέπεια να κινηθεί επίσημη διαδικασία “επί παραβάσει” κατά της Ελλάδας, εξηγούν την επιτακτική ανάγκη της πράξεως καθώς στην Ελλάδα το κράτος δικαίου δεν φαίνεται να λειτουργεί με τα ίδια αντανακλαστικά και σίγουρα, όπως παρουσιάζουν με τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα αλλά και αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην υποβληθείσα καταγγελία τους, δεν εφαρμόζονται οι προστατευτικοί για τους καταναλωτές  κοινοτικοί κανόνες με ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο, σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ένωσης.

Όλα στο φώς!

Μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων και των πολιτικών αναταράξεων που ταλανίζουν προσφάτως την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής επάρκειας , το τελευταίο που θα έλειπε είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη και η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε πιστεύουμε στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης και στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας που θα λειτουργεί με ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες ομοιόμορφα εφαρμοζόμενους. Γι’ αυτό εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες φαίνεται να αναζητούν  «στήριγμα» στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, κο Didier Reynders αλλά και στους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου από τους οποίους ζητούν να δράσουν από κοινού με γρήγορα αντανακλαστικά, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, προκειμένου κανείς να μην αρνηθεί την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση της καταγγελίας που υπέβαλλε ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), ώστε αυτή να τεθεί υπό περεταίρω εξέταση στο αμέσως επόμενο στάδιο από αυτό που βρίσκεται τώρα και το οποίο είναι το αρμόδιο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Ειδάλλως, ξεκαθαρίζουν πως θα προκύψει μέιζον πολιτικό ζήτημα που θα προκαλέσει κύμα αλυσιδωτών κοινωνικών αντιδράσεων σε ενδεχόμενο γραφειοκρατικής αντιμετώπισης της καταγγελίας τους, σε περίπτωση δηλαδή που αυτή τεθεί αρχείο. Ας μην ξεχνάμε πως ο λόγος για τον οποίο προέβησαν σε αυτήν είναι -μεταξύ άλλων – ότι παραμένουν έως σήμερα «απροστάτευτοι» 200.000 και πλέον Έλληνες , καθώς έως τώρα δεν έχει αποδοθεί δικαστική ή νομοθετική προστασία στους καταναλωτές. Εξάλλου μετά από την έμμεση παραδοχή περί μη επαρκούς προστασίας στα δάνεια που δόθηκαν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, εκδόθηκε στην Ελλάδα ο σχετικός Ν. 4438/16, ο οποίος είναι αποτέλεσμα υποχρέωσης της χώρας μας να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ, με τον οποίο πράγματι θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τις συμβάσεις πίστωσης σε ξένο νόμισμα και ισχύουν από την εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της εν λόγω Ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη καλύπτει νομικά δάνεια που χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά. ΔΕΝ έχει δηλαδή εφαρμογή στα δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παραπάνω ελληνικού νόμου (ημερομηνία έναρξης ισχύος: 28-11-2016) αφήνοντας έτσι «απροστάτευτους» στην Ελλάδα τους 200.000 και πλέον Ευρωπαίους πολίτες της.

Εξάλλου είναι αδύνατο, και ουδείς λόγος συντρέχει, όπως λένε χαρακτηρίστηκα, να τηρήσει διαφορετική στάση η Επιτροπή από αυτήν που τήρησε σε ανάλογη εξεταζόμενη περίπτωση (Γαλλία) , ήτοι αυτή που οδήγησε στην υπόθεση ΔΕΕ C-416/17.

Μετά και τις συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) στη Βουλή, με εκπροσώπους όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, συντάχθηκαν  και κατατέθηκαν επιστολές με αίτημα συνάντησης προς τον Πρωθυπουργό, κο Κ. Μητσοτάκη και τον Υπ.Οικ,, κο Χ. Σταϊκούρα,
Τώρα είναι η ώρα του Πρωθυπουργού.
Ακολουθεί η επιστολή- αίτημα συνάντησης.