Στο έλεος της φύσης το Κατάκολο | Ανεμοστρόβιλος, κατολίσθηση και ρήγμα

Του Γιάννη Σπυρούνη

Στο μάτι έχει βάλει η φύση την περιοχή του Κατακόλου. Αρχικά την περασμένη εβδομάδα, εμφανίστηκε επιφανειακό ρήγμα σε λιοστάσι στο βουνό. Και το απόγευμα της Κυριακής, η κακοκαιρία προκάλεσε μικρά αλλά εκτεταμένα προβλήματα.

Το ρήγμα εντοπίζεται στην περιοχή προς το Ιόνιο κοντά στον Αγ. Ανδρέα. Μόνο επιστημονική απάντηση μπορεί να υπάρξει αν πρόκειται για μια επιφανειακή διάβρωση από τα νερά της βροχής ή κάποια υποχώρηση στο υπέδαφος. Ωστόσο στο λιοστάσι που εμφανίστηκε το ρήγμα το πλάτος του είναι περίπου μισό μέτρο και το μήκος του ξεπερνά τα 100 μέτρα. Το βάθος δεν μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά ξεπερνά τα δύο μέτρα, καθώς πιο κάτω σχηματίζονται σπηλαιώσεις στο υπέδαφος.

Η κακοκαιρία προκάλεσε κατολίσθηση στην επικίνδυνη πλαγιά του βουνού που καλύπτεται από γλίνα στο δρόμο από το λιμάνι προς το φάρο. Εκεί στο μέσο της διαδρομής, υποχώρησε τμήμα με δέντρα και χώματα και κατέληξε στο δρόμο. Για την ώρα δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία, αλλά πιθανή επιδείνωση του καιρού μπορεί να προκαλέσει εξέλιξη του φαινομένου.

Τέλος το απόγευμα της Κυριακής, ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή της Συκιάς. Ο γνωστός οικισμός του Κατακόλου, βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα». Σε αρκετές στέγες οι άνεμοι παρέσυραν κεραμίδια, κάποια υπόστεγα παρασύρθηκαν αρκετά μέτρα, δέντρα κόπηκαν, ακόμα και ηλιακοί θερμοσίφωνες «γκρεμίστηκαν» μαζί με καμινάδες σε στέγες από τη δύναμη των ανέμων. Το πρωί της Δευτέρας βρήκε τους κατοίκους της περιοχής να μετρούν τα προβλήματα που άφησε η κακοκαιρία της προηγούμενης νύχτας και να προσπαθούν να επισκευάσουν ότι μπορούν με ιδία μέσα.