Στο Διοικητήριο ο Κρητικός για τους πυρόπληκτους

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μη πληρωμή ικανού αριθμού καλλιεργητών και στη διαφορά των ποσών

Ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα των συμπολιτών μου να παρευρεθώ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θοδωρή Βερούτη.
Το αίτημα το οποίο διαβιβάστηκε υπογράφηκε από εννέα προέδρους και αιρετούς της Ανατολικής Μάνης, από τη Μέλισσα, το Σελεγούδι, την Καστανιά, το Αρχοντικό, την Δημοτική Ενότητα Σμήνους κ.α.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μη πληρωμή ικανού αριθμού καλλιεργητών και στη διαφορά των ποσών που ανέμεναν να λάβουν συμπολίτες μας κατά την πρώτη φάση αποζημιώσεων
Από μέρους μου τους ενημέρωσα για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης και τις δικές μου, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνω πάντοτε προς ενημέρωση όλων σας.
1. Σχετικά, λοιπόν με τις πληρωμές σε όσους δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η διαδικασία θα προχωρήσει σε 4 μέ 5 εβδομάδες.
Ποιους αφορά;
Αφορά τις παρακάτω τρεις κατηγορίες πυρόπληκτων:
• Κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος»
• Μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος»
• Μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει έστω και μία δήλωση αγροτικού εισοδήματος (αυτό θα λυθεί νομοθετικά το προσεχές διάστημα).
2. Σχετικά με τη διαφορά των ποσών που ανέμεναν να λάβουν συμπολίτες μας κατά την πρώτη φάση αποζημιώσεων ισχύει μία από τις παρακάτω δύο περιπτώσεις:
• Είτε θα καλυφθεί η διαφορά στην εκκαθάριση και στη δεύτερη φάση αποζημιώσεων
• Είτε ορισμένα δέντρα από τις καλλιέργειές τους, τα δήλωναν ως ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποζημιώνονται από καταστροφές τα ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ.
Η πρότασή μου στον ΕΛΓΑ είναι να υπάρξει μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν έστω από τις ΚΟΕ για την αποκατάσταση τους και αυτά τα δέντρα.
Τέλος σχετικά με τις πληρωμές που έγιναν τον Δεκέμβριο στους πυρόπληκτους σας ενημερώνω εκ νέου ότι 302 πυρόπληκτοι συμπολίτες μας θα έλαβαν 3.379.252 ευρώ αποζημιώσεις τους από το Ταμείο της Κρατικής Αρωγής.
Από τους 302 αγρότες οι 258 είναι μη κατ’ επάγγελμα και 44 κατ’ επάγγελμα οι οποίοι διευθέτησαν την εγγραφή τους στο ΜΑΑΕ.