Στη σημερινή απεργία οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μολάων

"Συνεχίζουμε το αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο"

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης, έδωσαν στη δημοσιότητα το αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Όσο φτιασίδωμα και εξιλέωση προσπαθούν να του δώσουν τα ΜΜΕ και διάφοροι καλοθελητές, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού ν/σ που προβλέπει:

· Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή 10ώρου, με εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς συλλογική σύμβαση και θα «επιστραφούν»; στον εργαζόμενο, όταν, αν και όποτε ο εργοδότης βολεύεται, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό, αφού πρώτα τον έχει ξεζουμίσει.

· Την επιβολή της Κυριακάτικης εργασίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα την υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας, που είχε ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τη λειτουργία των καταστημάτων 10 Κυριακές το χρόνο και επεκτάθηκε σε 32 επί ΣΥΡΙΖΑ.

· Την απελευθέρωση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης παύει να είναι πλέον υπόχρεος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, ακόμη και αν δικαιωθεί σε δίκη.

· Την υπονόμευση ακόμη περισσότερο του δικαιώματος στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, αναστέλλονται, ενώ ήδη το 90% κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές.

· Την κατάργηση και του τελευταίου φιλεργατικού νόμου στη χώρα μας. Τον Ν. 1264/82, για τον εκδηµοκρατισµό του συνδικαλιστικού κινήµατος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζοµένων. Ο νέος νόμος προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ποιος ψηφίζει και τι, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ελεύθερο και ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων και τελικά στη ζωντανή λειτουργία των σωματείων. Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15, για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστών και εργαζομένων από τις απολύσεις, ουσιαστικά ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και καταργούν τη δημοκρατία στα συνδικάτα.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και των εργοδοτών. Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και την ημιαπασχόληση.

135 χρόνια μετά απ’ την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας και την πρωτοφανή εξέλιξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αντεργατικό ν/σ δεν αφήνει τίποτα ανέγγιχτο! Δεν επιδέχεται διορθώσεις, δεν καλλωπίζεται, δε «θεραπεύεται»! Πρέπει να αποσυρθεί και να ανατραπεί ακόμη και αν ψηφιστεί!!!

Τα μέτρα αυτά, προφανώς δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Ούτως ή άλλως τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και το Δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά στο Δημόσιο απαγορεύουν την απεργία, αφού, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν την «ελάχιστη εγγυημένη εργασία» σε ποσοστό 33,3%.

Αλλά και τα υπόλοιπα σημεία του ν/σ, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40. Στα νοσοκομεία το ζήσαμε και με τη δυνατότητα της 12ωρης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών εκτός εφημερίας, με την επαναφορά του 8ωρου σε μια σειρά υγειονομικές ειδικότητες που είχαν κατακτήσει το 7ωρο. Το βιώνουμε και τώρα, με τις βάρδιες ετοιμότητας (on call) και πολλές υπερωρίες να αποζημιώνονται με ρεπό αντί για χρήματα ή να μην αποζημιώνονται καθόλου. Επιπλέον, με την πανδημία, αλλά και πριν, λόγω της έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, η αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση, οι συνεχείς βάρδιες, τα αμέτρητα οφειλόμενα ρεπό, η αναστολή αδειών και γενικά η εντατικοποίηση έχουν γίνει κανόνας.

Την ίδια στιγμή, εν καιρώ πανδημίας, φάνηκαν τα τεράστια κενά του ΕΣΥ, οι τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αντί να σχεδιάζουν την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, αντί να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των 16.000 επικουρικών στα νοσοκομεία και ένταξη στα ΒΑΕ, προετοιμάζουν το αντίθετο. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την Υγεία, μίλησε για εξορθολογισμό του ΕΣΥ, για νοσοκομεία περιφερειακά που είναι κοντά με άλλα και είναι προβληματικά, για ενσωμάτωση μερίδας των επικουρικών, για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία – ΣΔΙΤ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μάντεις δεν είμαστε, αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο.

· Εξορθολογισμός σημαίνει περικοπές δαπανών για την Υγεία και συγχώνευση νοσοκομείων περιφερειακών σαν το δικό μας.

· Οι συμπράξεις – ΣΔΙΤ σημαίνουν ότι η Υγεία θα αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που θα κοστίζει στο λαό. Επίσης σημαίνουν μπάσιμο των εταιρειών και ιδιωτικών συνεργείων μέσα στα νοσοκομεία.

· Η ενσωμάτωση μερίδας επικουρικών σημαίνει πρόσληψη 4.000, όπως είπε ο υπουργός, έναντι 16.000, ίσα-ίσα για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και μετά την πανδημία.

ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10/6/2021

Ø Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Νόμος «διευθέτησης» 3986/2011 του ΠΑΣΟΚ και οι αντι-απεργιακοί νόμοι Αχτσιόγλου και Χρυσοχοϊδη.

Ø Ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.

Ø ΟΧΙ στους μειωμένους προϋπολογισμούς, στη συγχώνευση των Νοσοκομείων και στην υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, αύξηση του βασικού προϋπολογισμού για την Υγεία και τα Νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε έμψυχο και τεχνικό υλικό. Να μην εξαρτώνται τα νοσοκομεία από δωρεές και ΕΣΠΑ.

Ø Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών και εργαζομένων άλλων σχέσεων εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία, οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Ε.Σ.Υ. Να καλυφθούν οι 40.000 κενές θέσεις όλων των κλάδων σε Νοσοκομεία – Κ.Υ – Πρόνοια.

Ø Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.