Σταύρος Αραχωβίτης: Ύποπτα και όχι μόνο ευφάνταστα τα σενάρια περί πριμ αποχώρησης

Πυρ ομαδόν στη Βουλή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά των σεναρίων περί οικειοθελούς αποχώρησης των προβατοτρόφων. Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, όσο και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επανέλαβαν σε κάθε τόνο, ότι δεν ισχύουν, υπενθυμίζοντας και τις διαψεύσεις από την Κομισιόν.

«Μιας και μιλάμε για σχέδια απόσυρσης, αυτά τα ευφάνταστα -μάλλον ύποπτα θα έλεγα, όχι ευφάνταστα- σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, όπως πολύ σωστά είπε και η Υφυπουργός κ. Τελιγιορίδου, είναι ύποπτα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

«Ποτέ δεν συζητήθηκε, ποτέ δεν ζητήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση, ποτέ δεν συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό όργανο, διαψεύδεται από παντού και νομίζω ότι ήδη έχουμε ασχοληθεί πολύ και όσο συνεχίζεται μία τέτοια συζήτηση, νομίζω ότι ρίχνει νερό στον μύλο των συμφερόντων ή των λογικών που κρύβονται πίσω απ’ αυτά», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου τόνισε ότι «προφανώς και θα διαψεύσουμε τα σενάρια που θέλουν πριμ από την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να προωθήσουμε τους αιγοπροβατοτρόφους στην έξοδο από το επάγγελμα».

«Αφού, όπως είπατε, είστε πολύ διαβαστερή και διαβάζετε, θα έπρεπε να δείτε ότι αυτή η διάψευση δεν έρχεται μόνο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από την Κομισιόν», σημείωσε, απαντώντας στην βουλευτή Σερρών της ΝΔ και τομεάρχη αγροτικού, κα Φωτεινή Αραμπατζή.

«Η Κομισιόν, ξέρετε, συνήθως δεν ασχολείται με σενάρια και φήμες. Χωρίς να γνωρίζω ποια είναι τα κέντρα τα οποία προώθησαν αυτά τα σενάρια, θέλω να πω ότι έβγαλε μία ανακοίνωση, που λέει ότι δεν σχεδιάζει κίνητρα για έξοδο των κτηνοτρόφων από την αιγοπροβατοκτηνοτροφία, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Στηρίζει την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή της αιγοπροβατοκτηνοτροφίας στην κοινωνική συνοχή και στην ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά, λοιπόν, λέει στην ανακοίνωση –και αυτό είναι κάτι που έχει γίνει μετά από πολιτικές προσπάθειες αυτής της Κυβέρνησης- ότι η φέτα παραμένει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να χτυπήσει τον σφετερισμό του ελληνικού προϊόντος ΠΟΠ από τις απομιμήσεις του. Αναφέρεται και συγκεκριμένα στις προσωπικές προσπάθειες του Ευρωπαίου Επιτρόπου, του κ. Χόγκαν, για εμπορικές συμφωνίες. Η δήλωση και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξέρετε ότι δεν έγινε με από μηχανής θεό. Έγινε με πολιτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που δεν είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα. Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω και τις ενέργειες των Ευρωβουλευτών σας, όταν ψήφιζαν στις 17 Φεβρουαρίου τη Συνθήκη CETA με την οποία έφυγε το ελληνικό προϊόν», κατέληξε η υφυπουργός.

«Μετά από κατεπείγουσα ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη απάντησε η Επιτροπή. Αυτό δεν το λέτε», ανταπάντησε καταλήγωντας η κα Αραμπατζή.

Agrotypos