Spodoptera frugiperda στην Λακωνία: Τι ζημιά προκαλεί ο επιβλαβής οργανισμός στους αγρούς

Πότε πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας

Μια σειρά μέτρων και ενεργειών οφείλουν να λάβουν οι αγρότες στην περίπτωση που εντοπιστεί στους αγρούς, προνύμφες του επιβλαβούς οργανισμού Spodoptera frugiperda.

Ο εν λόγω επιβλαβής οργανισμός είναι εξαιρετικά πολυφάγο λεπιδόπτερο που προκαλεί σημαντικές ζημιές σε μεγάλος εύρος καλλιεργειών (καλαμπόκι, βαμβάκι, κράμβες, μηδική, ντομάτα, καλλωπιστικά φυτά κ.α.) και αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον EPPO, τον Ιούνιο 2019 η φυτοϋγειονομική αρχή της Αιγύπτου στα πλαίσια των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών σε δίκτυο φερομονικών παγίδων ανακοίνωσε την πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην περιοχή της. Το 2020 εμφανίστηκε σε Συρία, Ιορδανία και Ισραήλ. Έπειτα στα Άδανα (Τουρκία, 2022).

Τον Ιανουάριο 2023 ανακοινώθηκε η πρώτη διαπίστωση της παρουσίας του Spodoptera frugiperda στην Κύπρο ενώ πρόσφατα (καλοκαίρι 2023) επιβεβαιώθηκε η παρουσία του στη χώρα μας στις ΠΕ Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής και Λασιθίου, στο Δίκτυο Φερομονικών Παγίδων του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων.

7.02.2024 – Μετά την επιβεβαιωμένη εμφάνιση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο οποίος αποτελεί επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας για την ΕΕ [κανονισμός (ΕΕ) 2019/1702] και την αξιολόγηση του μεγέθους της διασποράς από το Εργαστήριο Αναφοράς, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, έχουν προκύψει οριοθετημένες περιοχές στη Λακωνία (προσβεβλημένη ζώνη και ζώνη ασφαλείας) οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Τα συμπτώματα προσβολής από το έντομο εμφανίζονται στα φύλλα και στα καρποφόρα όργανα των φυτών. Συγκεκριμένα στα φύλλα οι νεαρές προνύμφες του εντόμου μπορεί να προκαλέσουν γενική αποφύλλωση των φυτών και σε πολλές περιπτώσεις να καταστρέψουν τα ακραία μεριστώματα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες προσβάλουν και τα καρποφόρα όργανα όπως για παράδειγμα τους σπάδικες του αραβόσιτου και τα καρύδια του βαμβακιού καταστρέφοντας αυτά.

Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αφθονία των φυτών ξενιστών θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου.