Συνταγή για Σουσαμόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 φλ τσ αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κ γλ αλάτι
1 ή 1 1/2 φλ τσ χλιαρό νερό

Για την γέμιση
4 φλ τσ σουσάμι
1 φλ τσ καρυδόψιχα κοπανισμένη
2 κ σ ζάχαρη
1 κ γλ κανέλα τριμμένη

Για το σιρόπι
3 φλ τσ ζάχαρη
1 φλ τσ μέλι
3 φλ τσ νερό
1 κ γλ χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Τρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε πρώτα την γέμιση: Ρίχνετε σε ένα μπολ το σουσάμι και άφθονο νερό από την βρύση. Το στραγγίζετε σε λεπτό σουρωτήρι και το απλώνετε σε ρηχό ταψί. Ψήνετε το σουσάμι στον φούρνο στους 50ο αερόθερμο για 20′, για να στεγνώσει. Αυξάνετε κατόπιν την θερμοκρασία στους 100ο και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να καβουρδιστεί, αλλά να μην μαυρίσει.

2. Αφήνετε το σουσάμι να κρυώσει λίγο και το αδειάζετε κατά μικρές ποσότητες σε μεταλλικό γουδί. Το σπάτε ελαφρά, προσέχοντας να μην γίνει σκόνη και το ανακατεύετε με την καρυδόψιχα, την ζάχαρη και την κανέλα.

3. Στην συνέχεια ετοιμάζετε τα φύλλα: Αδειάζετε σε πήλινη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο και κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε εκεί το λάδι, το αλάτι και το μισό χλιαρό νερό. Αναμειγνύετε τα υλικά σιγά σιγά με το χέρι σας, προσθέτοντας όσο ακόμα νερό χρειαστεί. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, πασπαλίζετε ελαφρά με λίγο αλεύρι και ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη λεία και σκληρή. Την αφήνετε σκεπασμένη για 10′-15′.

4. Πασπαλίζετε με αλεύρι την επιφάνεια του πάγκου σας. Χωρίζετε την ζύμη σε κομμάτια μεγέθους ενός μικρού μήλου. Παίρνετε ένα κομμάτι, το τοποθετείτε επάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και το πιέζετε με την παλάμη σας για να πλατύνει. Με τον πλάστη ανοίγετε σε όσο περισσότερο λεπτό φύλλο μπορείτε.

5. Αλείφετε με αρκετό λάδι ένα ταψί. Στρώνετε το φύλλο και το λαδώνετε. Ανοίγετε δεύτερο λεπτό φύλλο, το τοποθετείτε από πάνω και πασπαλίζετε με γέμιση. Συνεχίζετε στρώνοντας τρίτο φύλλο, γέμιση και πάλι φύλλο. Κατόπιν βάζετε διπλή στρώση γέμισης και τελειώνετε με 3 φύλλα, αφού τα λαδώσετε μεταξύ τους.

6. Κόβετε τα περισσεύματα των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί και γυρίζετε τα υπόλοιπα προς τα μέσα, σχηματίζοντας προς τα μέσα έναν κόθρο. Χαράζετε την πίτα με μυτερό μαχαίρι και αλείφετε την επιφάνεια της με λάδι. Την ψήνετε σε αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 50′.

7. Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 5′-6′, μέχρι να πυκνώσει το μείγμα και να κιτρινίσει πολύ ελαφρά. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Περιχύνετε την ζεστή σουσαμόπιτα με το κρύο σιρόπι, την αφήνετε να το απορροφήσει και την κόβετε ύστερα από 2 ώρες.