Σκαλτσούνια Χιώτικα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για την ζύμη
χυμό 2 πορτοκαλιών
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
1 φλ τσ ελαιόλαδο
1/4 κ γλ σόδα
3 φλ τσ αλεύρι γ.ο.χ.

Υλικά για την γέμιση
1 φλ τσ καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ τσ σταφίδες
1/4 φλ τσ σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
1/4 φλ τσ φρυγανιά κοπανισμένη
1/2 κ γλ κανέλα
1 κ σ μέλι
Ανθόνερο, ζάχαρη άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα.

Τρόπος παρασκευής
1.    Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγετε μια λακουβίτσα στην μέση. Ρίχνετε μέσα το λικέρ, το λάδι και τον χυμό των πορτοκαλιών, αφού διαλύσετε μέσα την σόδα.

2.    Ζυμώνετε καλά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη και ανοίγετε φύλλο μέτριου πάχους.  Κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους με την βοήθεια κουπ-πατ ή ποτηριού.

3.    Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε 2 κ σ νερό και 1 κ σ μέλι σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανακατεύετε καλά.

4.    Βάζετε 1 κ γλ γέμιση σε κάθε στρογγυλό δίσκο της ζύμης. Σκεπάζετε να γίνει μισοφέγγαρο λαδώνετε τις άκρες και πιέζετε με πιρούνι, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολητικό χαρτί.

5.    Προθερμαίνετε τον φούρνο με αντιστάσεις στους 200ο και τα ψήνετε για 30′. Όταν κρυώσουν τα ραντίζετε με ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.