ΣΥΡΙΖΑ | Παίρνει «φωτιά» ο 2ος γύρος στην Κουμουνδούρου

Ποιοι στηρίζουν Κασσελάκη από το εσωτερικό του κόμματος

«Φωτιά» πήρε ο δεύτερος γύρος για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει την ανατροπή και να νικάει με μια πολύ καλή διαφορά την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στην Κουμουνδούρου έχοντας δίπλα του πολλούς νυν και πρώην βουλευτές.

Ευάγγελος ΑποστολάκηςΠέτρος ΠαππάςΘεοδώρα ΤζάκρηΔωρα ΑυγέρηΧρήστος ΜπγιάλαςΔημήτρης ΒέτταςΠαναγιώτης ΚουρουμπλήςΆννα Βαγενά τον συνόδευσαν και αφού πρώτα επισκέφθηκε την εφορευτική επιτροπή στον έκτο όροφο δήλωσε πως «έγινε το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση». Απηύθυνε, μάλιστα κάλεσμα για συμμετοχή στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Αν δεν γίνουν μεγάλες ανατροπές την εβδομάδα που απομένει οι εννέα μονάδες διαφορά που έχει από την Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται πως είναι αρκετές για να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά έχοντας κάνει μια πολύ σύντομη προεκλογική εκστρατεία σε αντίθεση με τους τέσσερις συνυποψηφίους του.

Τα νέα μέλη που βρέθηκαν χθες στις κάλπες φαίνεται πως τον στήριξαν και όλα δείχνουν πως η απογοήτευση του κόσμου από τα παλαιά κομματικά στελέχη εξαιτίας των πολύ κακών αποτελεσμάτων του καλοκαιριού παραμένει. Με ποσοστό λίγο πάνω από 45% ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως επιθυμεί την ανανέωση του στελεχιακού προσωπικού.

Το «λευκό ποινικό του μητρώο» φαίνεται πως του έδωσε αυτόν τον αέρα που ξάφνιασε πολλούς χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη που είχε από τον Παύλο Πολάκη ειδικά στην Κρήτη.

Στελέχη της Κουμουνδούρου χθες μιλούσαν περισσότερο για ήττα των αντιπάλων του, παρά για τη δική του νίκη.

Η  Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνοντας λίγο πάνω από 36% παραμένει ενεργή στην κούρσα διαδοχής. Στην Κουμουνδούρου ήταν μαζί της ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Κώστας Μπάρκας. Η πρώτη της δήλωση έδειξε πως περνάει κατευθείαν στο «σκληρό ροκ» έναντι του αντιπάλου του.

«Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα του δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και αυτή είναι η στρατηγική που αποφάσισε να ακολουθήσει το επιτελείο της. Είναι φανερό πως η πλευρά της κ.Αχτσιόγλου θα επιμείνει πολύ και στο γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής.

Η θητεία της κυβέρνησης μόλις ξεκίνησε και ουσιαστικά, αν ο 35χρονος επιχειρηματίας αναλάβει το τιμόνι του κόμματος, θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τέσσερα χρόνια χωρίς τον πρόεδρό του στη Βουλή. Είναι αυτονόητο πως σε περίπτωση νίκης του κ.Κασσελάκη και η θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι από τα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι.

«Κλειδί» στη μάχη διαδοχής θα αποτελέσει η στάση του Νίκου Παππά. «Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε συμπληρώνοντας πως είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό σε μια αριστερή προοδευτική παράταξη.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν απάντησε στην ερώτηση ποιον θα στηρίξει στον β’ γύρο, η υπογράμμιση για την ανάγκη μετασχηματισμού του κόμματος σε μια αριστερή προοδευτική παράταξη,  ερμηνεύεται ως σήμα,  στήριξης του Στέφανου Κασσελάκη. Με το 8,7% των ψήφων είναι ο ρυθμιστής αυτή τη στιγμή του επαναληπτικού γύρου και οι επαφές και οι δηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Απολύτως ξεκάθαρος δεν ήταν ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το πώς θα κινηθεί, ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλει τη στήριξη που θα δώσει ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του στην Έφη Αχτσιόγλου. Έχει επίσης εξασφαλίσει ένα υπολογίσιμο ποσοστό άνω του 8%. Ασκώντας κριτική στον κ.Κασσελάκη ανέφερε πως «βάλαμε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής». Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

Σαφώς στην Κουμουνδούρου ερμηνεύουν την πολύ μεγάλη συμμετοχή των περίπου 147.000 πολιτών που ψήφισαν ως ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τις αποτυχίες της. Ακόμα και η μεγαλύτερη συμμετοχή σε πόλεις της Θεσσαλίας, πού ήταν λιγότερα τα εκλογικά τμήματα, είναι μια πολιτική αποτύπωση της αποδοκιμασίας των πρώτων ημερών της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αρχηγός θα έχει τη νομιμοποίηση που επιθυμεί αφού ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά. Οι νομαρχιακές επιτροπές τον είχαν θέσει περίπου στις 60.000 και έπεσαν εντελώς έξω. Χρειάστηκε χθες να δοθούν δυο παρατάσεις και να τυπωθούν πολλά νέα ψηφοδέλτια για να καλυφθούν οι ανάγκες του κόσμου.

Για την επόμενη Κυριακή δεν υπάρχει αμφιβολία πως το βλέμμα των δυο διεκδικητών της ηγεσίας, ειδικά της Έφης Αχτσιόγλου, θα στραφούν στα μέλη του κόμματος που δεν ήρθαν να ψηφίσουν.

Από την εξίσωση δεν πρέπει να βγει και το 1,28% του Στέφανου Τζουμάκα που μεταφράζεται σε 1.845 ψηφοφόρους.

Πηγή: skai.gr | Αντώνης Αντζολέτος