Συρίγος: “Δεν κλείνουν τα Τμήματα της Σπάρτης”

Απάντηση του Υφυπουργού σε Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σπάρτης και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, δυσφορία και δυσαρέσκεια προκαλούν στους ως άνω κατοίκους οι πληροφορίες περί επικείμενης διακοπής της λειτουργίας Τμημάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Σπάρτη.

Πρόκειται για το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, που αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστημιακό, το 2019, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο που προέκυψε από δωρεά του Ε. Βαλιώτη και για το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού («Τ.Ο.Δ.Α.») της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Αληθεύουν οι πληροφορίες περί του ότι τα προαναφερόμενα Τμήματα των Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύουν στην Σπάρτη, θα διακόψουν την λειτουργία τους από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

«Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 8910/13-9-2021»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4610/19 (Α΄70) το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, με έδρα την Σπάρτη, ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και εντάχθηκε στη Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας. Συνεπώς, η λειτουργία του, με τη νέα του δομή ξεκίνησε πρόσφατα, ήτοι με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Επίσης, το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού με έδρα την πόλη της Σπάρτης της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του π.δ. 118/2003 (Α΄102).

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί ως ισχυρό και βιώσιμο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, τα ακαδημαϊκά όργανα του οποίου υποβάλουν στο Υπουργείο τις εκάστοτε προτάσεις τους για την ενίσχυση της οργανωτικής και ακαδημαϊκής δομής του και για την επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση, μετά από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ζητηθεί οι προτάσεις των Ιδρυμάτων που θα αφορούν σε μετεξελίξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή αλλαγές τμημάτων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας.

Είναι δε προφανές ότι τα συγκεκριμένα τμήματα όχι μόνον δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους αλλά δέχθηκαν και νέους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ