Συνταγή για τα Βενιζελικά της Λήμνου

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
500 γρ αμύγδαλα
200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 φλ τσ σιρόπι, από οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού
1 φλ τσ λικέρ Amaretto ή πικραμύγδαλο
300 γρ βανίλια (υποβρύχιο)

Τρόπος παρασκευής
1. Αλέθετε τα αμύγδαλα (με το φλούδι), προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. Έπειτα αλέθετε και την σοκολάτα στο μπλέντερ. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα,
το σιρόπι και το λικέρ. Ζυμώνετε λίγο λίγο με τα χέρια σας μέχρι να πάρετε μια μαλακή πάστα.

2. Πλάθετε σε μπαλίτσες μεγέθους ενός μικρού καρυδιού. Τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζετε στο ψυγείο για 24 ώρες, ώστε να στεγνώσουν και να σφίξουν.

3. Σε χαμηλή θερμοκρασία ζεσταίνετε τη μισή βανίλια (υποβρύχιο) και αποσύρετε από τη φωτιά, μόλις λιώσει. Βουτάτε ένα ένα τα μπαλάκια μέσα στη βανίλια και τα ακουμπάτε σε σχάρα
να αποβάλλουν το περιττό γλάσο.

4. Επαναλαμβάνετε το γλασάρισμα με βανίλια για δεύτερη φορά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και να στεγνώσουν στη σχάρα (εκτός ψυγείου). Κατόπιν λιώνετε την υπόλοιπη βανίλια και
σχηματίζετε κορυφές ή μικρούς κύκλους στην επιφάνεια των βενιζελικών.