Συνταγή για Μπακλαβά κολοκύθας

Από τη Μαίρη Παναγάκου

1/2 κ φύλλο κρούστας

800 γρ κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη

1 φλ τσ μαύρες ή ξανθές σταφίδες

1 φλ τσ χλιαρό κονιάκ που βάζουμε μέσα τις σταφίδες για 30′

1 φλ τσ καρύδια χοντροκομμένα

1 φλ τσ ζάχαρη καστανή

1 φλ τσ ελαιόλαδο

2 βανίλιες

2 κ σ σουσάμι

1/2 κ γλ κανέλα σκόνη

1/2 κ γλ γαρύφαλλο σε σκόνη

1/2 κ γλ τριμμένο μοσχοκάρυδο

γαρύφαλλα καρφάκια για το τέλος

ΠΩΣ  ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ

Ενώνουμε σ’ ένα μπολ την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να στραγγίξει για 20′ σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ, γιατί θέλουμε το ζωμό που θα βγει.

Λαδώνουμε ένα ταψί 26Χ38 εκ και απλώνουμε 4 φύλλα, τα λαδώνουμε ένα ένα και σκορπίζουμε το 1/3 της γέμισης. Συνεχίζουμε με άλλα 4 φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα.

Στρώνουμε τη μισή γέμιση, σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας τα και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε με 4 φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.

Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και καρφώνουμε σε κάθε ρόμβο από 1 γαρύφαλλο. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσαμε ώστε να πάει παντού.

Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160-170 `

Θα έχετε 25-30 ρόμβους.