Συνταγή για κοτόπουλο κρασάτο

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για 5-6 άτομα
1 κοτόπουλο 1.200 γρ κομμένο σε μερίδες
300 γρ μανιτάρια
20 κρεμμυδάκια για στιφάδο
100 γρ βούτυρο
1/2 ποτήρι του κρασιού μπράντυ
λίγο δεντρολίβανο τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
1 σκόρδο
1/2 κ σ αλεύρι
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ σ ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι ζωμό λαχανικών
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια, αφαιρώντας τα κοτσάνια τους και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε για λίγα λεπτά το βούτυρο και προσθέτετε λίγο κρύο ζωμό λαχανικών, τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια ψιλοκομμένα, το σκόρδο και αφήνετε να σοταριστούν για 2′-3′.
2. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδοκοκκινίζετε το κοτόπουλο. Σβήνετε με το μπράντυ και ρίχνετε το δεντρολίβανο, το πιπέρι και τέλος το κρασί. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 10′ και μετά αλατοπιπερώνετε.
3. Σιγοβράζετε για 10′ και αδειάζετε το μείγμα με τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Σιγοβράζετε για άλλα 20′-30′. Σερβίρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Ρίχνετε το ζουμί του φαγητού και το αλεύρι σε κατσαρολάκι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Σιγοβράζετε για 2′-3′ και περιχύνετε το κοτόπουλο.
Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες ή λευκό ρύζι.