Σύγχρονο «Ασκληπιείο» το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 8 Μαρτίου 2022, η ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα την πρόοδο των εργασιών στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ.

Σημειώνεται ότι η δωρεά για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $500 εκατομμύρια. Η Πρωτοβουλία αφορά στην ανέγερση τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων στη Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, την ανακαίνιση και επέκταση υποδομών σε νοσοκομεία της Αττικής, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού και τεχνικού εξοπλισμού, την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων σε όλη τη χώρα.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ΙΣΝ, κύριοι Παπούλιας και Μαραβέλιας, του Υπουργείου Υγείας, κύριος Θεμιστοκλέους, καθώς και των αρμόδιων αρχιτεκτονικών γραφείων, κύριος Βεντουράκης και κυρία Τσάνου.

Όπως αναφέρει το ΙΣΝ σε ανακοίνωσή του, το νέο νοσοκομείο θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες υποδομές, φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους της Λακωνίας και πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, δημόσιο νοσοκομείο διεθνών προδιαγραφών, με ιατρο-διαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που περιλαμβάνει αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, σχεδιασμένο να είναι ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον και, κυρίως, ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους τους ασθενείς. Το έργο σχεδιάζεται από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, σε ένα κοινό όραμα με το ΙΣΝ για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία μέσω της ένταξης υψηλότατων περιβαλλοντικών προδιαγραφών στο σχεδιασμό του.

Ο Fly ήταν παρών στη χθεσινή παρουσίαση και σταχυολογώντας όσα ακούστηκαν, παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία:

Αρχικά, την πρωτοβουλία για την Υγεία παρουσίασε συνοπτικά ο διοικητικός διευθυντής του ΙΣΝ, κύριος Πάνος Παπούλιας, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Μάριο Θεμιστοκλέους. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε το νέο νοσοκομείο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για αυτό το σπουδαίο έργο.

Ακολούθησε τοποθέτηση του αρχιτέκτονα, κυρίου Βεντουράκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι το έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2025, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του υφιστάμενου νοσοκομείου με την παράλληλη κατασκευή του νέου. Επιπλέον, εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους αποφασίστηκε το νέο κτήριο να κατασκευαστεί πιο πάνω από ο,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί, μεταξύ των οποίων είναι η διασφάλιση της κατασκευαστικής αρτιότητας, η συνεχής λειτουργία του υπάρχοντος νοσοκομείου, η καλύτερη χωροθέτηση, καθώς και η βέλτιστη εφαρμογή του κλινικού προγράμματος. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η κατεδάφιση του νοσοκομείου αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, καθώς πρώτα θα κατεδαφιστεί ένα κομμάτι του κτηρίου και στη συνέχεια το υπόλοιπο, ώστε να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα στη μετεγκατάσταση.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο διευθυντής τεχνικών δωρεών του ΙΣΝ, κύριος Μαραβέλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι η δημοπράτηση αναμένεται στο τέλος του μήνα, ώστε να έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες προσφορές από τους εργολάβους τον Οκτώβριο, να ακολουθήσει η ανάθεση μέχρι το τέλος του έτους και να ξεκινήσουν οι εργασίες το Γενάρη του 2023. Σκοπός είναι το Δεκέμβριο του 2025 να έχει ολοκληρωθεί το κύριο τμήμα του νέου δημοσίου Νοσοκομείου.

Στα επιμέρους τεχνικά ζητήματα, σύμφωνα με τον κύριο Βεντουράκη, στόχος των μελετών είναι να επιτευχθεί η βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη, για την οποία θα αξιοποιηθούν οικολογικά υλικά, το φυσικό φως -μεταξύ άλλων και στη ΜΕΘ-, καθώς και πάνελ φωτοβολταϊκών, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια θα γίνει για μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό, από τις οποίες προέκυψαν τα εξής:

*Δεν άλλαξε κάτι στο θέμα επιστροφής της Νοσηλευτικής σε σχέση με την τελευταία ενημέρωση.

*Αφήνεται οικόπεδο για ενδεχόμενες επεκτάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, το Νοσοκομείο αναμένεται να καλύπτει περισσότερες ανάγκες από τις υπάρχουσες.

*Έχει προβλεφθεί χώρος για την απόδοση τιμών στους προηγούμενους δωρητές – ευεργέτες του νοσοκομείου.

*Εισακούστηκε το αίτημα που κατεγράφη στην τελευταία ενημέρωση για δημιουργία παιδιατρικής κλινικής.

*Τα συνοδά έργα οδοποιίας αποτελούν υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας, η οποία έχει δεσμεύσει 3 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο. Το έργο θα ολοκληρωθεί το Φεβρουαρίου του 2025.

*Σύμφωνα με τον κύριο Θεμιστοκλέους, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου, καθώς θα απαιτηθούν
200-300 περισσότερα άτομα από τα ήδη υπάρχοντα. Το κονδύλι για τις προσλήψεις είναι εξασφαλισμένο από το ελληνικό δημόσιο, αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι οι θέσεις που θα προκηρυχθούν να καλυφθούν.