Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Νυμφίου στο Ναύπλιο

Οι πιστοί με σκυμμένο το κεφάλι προσεύχονται και δακρύζουν

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου την Κυριακή 28 Απριλίου 2024. Κρατώντας την εικόνα του Νυμφίου Χριστού ο εφημέριος του ναού της Αγίας Τριάδος π. Κωνσταντίνος Σέρρος την περιέφερε στον ναό σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης. Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται κάθε εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Στην ακολουθία προσευχόμενος παραβρέθηκε ο Ιερέας π. Ιωάννης Παπαϊωάννου

Κατά την ακολουθία του Νυμφίου έψαλλε ο Ευάγγελος Παφύλιας

Οι πιστοί με σκυμμένο το κεφάλι προσεύχονται και δακρύζουν . Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και η Σταύρωση Του στην ίδια πόλη μια εβδομάδα μετά, είναι μια εικόνα πολύ γνώριμη σε όλους μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας: από την απόλυτη ευτυχία και χαρά, οι ίδιοι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο. Είναι γεμάτη η κοινωνία μας από τέτοια παραδείγματα, ειδικά στη σύγχρονη εποχή.

Γι ‘αυτό άλλωστε, η Κυριακή των Βαΐων αποκτά βαρύνουσα σημασία και καλούμαστε όλοι να υποδεχθούμε τον Νυμφίο που έρχεται “εν τω μέσω της νυκτός”, όντας “γρηγορούντες”…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα

ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα.

Βλέπε, ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής,

ίνα μη τω θανάτω παραδοθής και της Βασιλείας έξω κλεισθής

αλλά ανάνηψον κράζουσα

Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός ημών.